Новини

Невидима і нечутна небезпека. Як уберегтися від отруєння чадним газом

У Чернівцях 34-річна жінка та 13-річний хлопець днями отруїлися чадним газом. Через несправну газову колонку.

Як повідомили у пресслужбі Головного управління ДСНС в області, це вже другий випадок отруєння чадним газом з початку опалювального сезону.

“Чадний газ – одна з найпоширеніших причин нещасних випадків в оселях, де користуються пічками, камінами або газовими колонками. Він не відчутний на запах, тому здатний призвести до важких наслідків”, – зазначають рятувальники.

Найбільша небезпека отруєння чадним газом є в приміщеннях з автономною системою опалення. Тому рятувальники наголошують: перед тим, як розпалювати пічку та використовувати газову колонку, перевірте їхню справність. За виникнення перших симптомів отруєння чадним газом (головний біль, нудота, задуха, слабкість) негайно зверніться до лікарні.

Щороку саме в період опалювального сезону спостерігається різке зростання кількості отруєнь чадним газом. Тож є кілька порад від рятувальників, як уберегти себе від таких отруєнь.

1. Перед тим, як експлуатувати пічне чи газове опалення, перевірте його на придатність до зимового періоду.
2. Під час установки газової колонки чи котла необхідно передбачити окремий димар для відведення продуктів згорання.
3. Якщо знайшли несправність у системі опалення, слід залучити до цього спеціалістів з газових служб. Щоб вони могли перевірити саме обладнання і надати дозвіл на його користування.
4. Слід перевірити, чи пічка не має тріщин, чи є в димарі тяга, витяжка для диму.
5. Також слід обов’язково дотримуватися елементарних правил з пожежної безпеки: не сушити одяг на пічках чи над газовими приладами.
6. Не розпалювати пічку легкозаймистими речовинами, не залишати пічку відкритою, без нагляду.
7. Біля пічки слід облаштувати металевий лист, де можуть лежати додаткові дрова чи інші матеріали для розпалювання вогню, щоб убезпечити підлогу від іскрин.

Що робити під час отруєння чадним газом
У випадку отруєння постраждалому насамперед слід забезпечити доступ до свіжого повітря.

1. Потерпілого слід винести на свіже повітря, надати першу домедичну допомогу та викликати 103. Підкласти під голову подушку, розстебнути комір і пояс.
2. Після цього слід відкрити вікна у приміщенні та викликати аварійну газову службу за номером 104. Окрім того, необхідно вимкнути всі прилади, які можуть генерувати чадний газ.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.