Новини

Яке сваято відзначають 9 грудня: традиції та прикмети

9 грудня за новим церковним календарем відзначають велике свято – Зачаття Пресвятої Богородиці та згадують святу Анну, матір Діви Марії, яка подарувала світу Ісуса Христа. У народному календарі – Анна Темна.

9 грудня в церковному календарі – зачаття праведною Анною Пресвятою. Анна була донькою священика Матана. Вони жили в Назареті і були побожними і милосердними людьми, але не мали дітей, що вважалося ганьбою і карою Божою. Вони молилися Богу про дарування їм потомства і обіцяли присвятити Йому народжене дитя. Бог почув їхні молитви і послав до них ангела, який звістив, що вони матимуть дочку, яку назвуть Марією, і яка буде благословенною серед жінок. Анна народила Марію і виховувала її до трьох років, а потім привела її до храму Господнього, де вона перебувала до повноліття. Анна померла в Назареті і була похована в Гробниці Богородиці. Анна шанується як одна з найбільш почитуваних святих у християнстві. Вона вважається покровителькою вагітних, матерів, бабусь, рудокопів і деяких країн і міст.

В давнину дівчата 9 грудня завжди збиралися разом, готувалися до зустрічі Нового року, розповідали одна одній цікаві історії. Наприклад, цього дня готували смачні та святкові страви, які потім прикрасять новорічний стіл, а ще робили прикраси для оселі.

Що не можна робити 9 грудня

Не виходьте з дому після заходу сонця.
Дівчатам заборонено виконувати домашню роботу.
Не можна лихословити, лаятися, думати недобре.

Народні прикмети і традиції на 9 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:
дивилися, який сьогодні день: безвітряний та тихий день — добре вродять садові фрукти;
якщо йде дощ — то навесні також дощитиме;
дерева вкриває іній — наступного року буде великий урожай;
ясна погода — до сильного морозу на Новий рік, а якщо хмарно — то до Нового року чекайте на відлигу.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.