Новини

«Передають військовим по 20-30 штук щотижня»: як у Чернівцях студенти й викладачі роблять павербанки

У Чернівцях студенти й викладачі Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки №15 від початку цього року волонтерять у технологічному хабі Tech Hub Bukovyna. Вони складають різної потужності павербанки (автономні зарядні пристрої для мобільних телефонів, планшетів, ноутбуків, – авт.) для потреб ЗСУ.

Про це йдеться в публікації ” “.

Мар’ян Лазурка та Олександр Торський працюють викладачами в училищі. Паралельно волонтерять зі своїми учнями – Артемом Луптовичем, Василем Джалом, Дмитром Ясінським.

Волонтерять хлопці після пар майже щодня. Кажуть, що намагаються робити все, щоб наші війська звільнили країну від російського окупанта якнайшвидше.

Собівартість павербанка – близько 500 гривень

“У нас є кілька різних груп, які виготовляють павербанки. TechHub лише координує їхню роботу та допомагає знаходити матеріали. Хлопців ніхто не змушує приходити, вони самі хочуть це робити”, – каже засновник волонтерської організації Tech Hub Bukovyna Андрій ГЕВ’ЮК.

Про процес виготовлення павербанка розповідає волонтер Дмитро ЯСІНСЬКИЙ.

“З одного великого листа фанери лазером наші друзі вирізають п’ять частин, які склеюють в один корпус. В один такий корпус вміщується близько 20-30 тисяч міліампер. Кладемо туди ще плату, кришку та кнопку, щоб його вмикати або вимикати. Також є ще залізні, їхня місткість близько 50 тисяч міліампер”, – каже хлопець.

Потужність павербанка залежить від кількості та якості акумуляторів.

“Є різні акумулятори – на 500, 700, 1000, 1200 міліампер. Відповідно, скільки влазить у корпус менших акумуляторів, такої ємності готовий павербанк. Нам Люди приносять нам використані одноразові сигарети, з яких ми дістаємо акумулятори та плати, які нам потрібні для роботи павербанка. Розібрати “одноразки” дуже легко, багато часу це не займає”, – каже студент.

Далі акумулятори ставлять на зарядку. Згодом їх спаюють і вкладають у корпуси. Собівартість такого павербанка – близько 500 гривень. Волонтери купують дріт, плати, припій, деколи фанеру, одноразові сигарети, які вже не працюють, приносять люди.

“Хлопці передають щотижня по 20-30 штук військовим на фронт. Намагаємося допомогти усім”, – каже Андрій Гев’юк.

Допомагає хлопцям також науковець Андрій КУЗНЄЦОВ.

“До мене звернулися мої друзі-військові з питанням, чи якісний павербанк вони купують. Головна їхня вимога була – тривала робота. Зв’язку в хлопців часто немає, але потреба в ньому є. Я проаналізував павербанк, який вони хотіли купити, і вирішив, що в цьому немає сенсу: можна зробити дешевший”, – розповідає волонтер Андрій Кузнєцов.

Великі павербанки дешевші в рази за популярні зарядні пристрої марки EcoFlow.

“Він у п’ять разів дешевший, ніж EcoFlow при тій самій ємності. Так, функціональність його трішки гірша, ніж в іменитого павербанка, але цього на фронті не треба. У цих павербанках 1,5 КВт ємності й триста Ватт потужності. Це була головна вимога від військових. Цей павербанк може забезпечити безперервну роботу старлінку (пристрою, що дає доступ до супутникового інтернету, – авт.) впродовж 15 годин”, – каже волонтер.
Зарядні пристрої, які зараз створюють волонтери, годяться для ротного використання, наступні будуть для вищого рівня – батальйонного.

“Буде місце для зарядки рацій”

“Наступні павербанки плануємо модернізувати – збільшувати ємність. У них буде спеціальне місце для зарядки рацій. Звісно, орієнтуватимемося на враження від користування й відгуки наших воїнів. Будемо слухати їхні поради щодо того, що треба додати, а що можна спростити”, – каже А. Кузнєцов.

Усі матеріали волонтери знаходять і купують в Україні, щоб зменшити собівартість продукту і не бути залежними від постачання із-за кордону.
“Передусім перевіряємо якість продукту. Якщо вона відповідає нашим стандартам, то ми її купуємо”, – каже А. Кузнєцов

“Понад половина коштів, за які закуповуються матеріали, залишається в Україні – не їде в Китай. Окрім того, розвивається виробництво, адже хлопці виготовляють всі ці речі у Чернівцях. Вони практикуються, навчаються, спілкуються з науковцями. У майбутньому можуть робити і свої проєкти”, – говорить А. Гев’юк.

Зараз команда працює над поліпшенням роботи павербанків у зимовий час.

“Зима і холод швидко розряджають пристрої. Ми працюємо над тим, щоб це відбувалося повільніше. Плануємо встановити спеціальні пластини для покращення терморегуляції, вентилятор”, – говорить науковець.

Волонтери-науковці також виготовляють павербанки із вбудованими ліхтарями, які можуть безперервно світити шість годин.

“Зараз ми експериментуємо з поляризаційними фільтрами для того, щоб світло спрямовувалося лише в одну точку. Воно не буде розсіюватися і створювати ореол засвічування, який видно з дрона. Ці фільтри є в старих ноутбуках, телевізорах, їх також можна використати”, – каже волонтер.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.