Новини

Танцювали карапет та грали виставу: вчора у Чернівцях відбулися Андріївські вечорниці

Учора, 30 листопада, у кінотеатрі “Чернівці” відбулася тематична зустріч присвячена Андріївським вечорницям. Захід організували у рамках культурного проєкту “На свєто” з театр-студією “Ґердан”.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua

Мета проєкту є відновлення зацікавленості молоді до народних традицій. Наприклад, побачити справжні українські танці, які були популярні ще сто років тому, або почути давніх пісень.

Під час зустрічі театр-студія “Ґердан” представила виставу, а етноблогерка з Чернівців Анастасія Свідерська провела жартівливі ворожіння.

“Ми проводимо подібні заходи вже втретє. На Андрієві вечорниці хотіли залучити якнайбільше молоді, тому що саме це покоління цікавить ворожіння про майбутнє, про те чи вийде молода заміж, чи одружиться хлопець”, – каже керівниця театру “Ґердан” Анастасія Костюк.

Актори театру залучали танцювати глядачів разом з ними карапет та український народний танець “Картопля”.

“Моя мрія – проводити більше таких заходів. Щоб вони були не тільки у великі свята, але й у звичайні дні. Я розумію, що це зменшить кількість учасників, проте це створює особливу атмосферу. Дає можливість кожному приділити увагу, відповісти на їхні запитання”, – ділиться блогерка та організаторка Анастасія Свідерська.

Також кожен охочий міг спробувати вкусити калиту.

“Приємно, що підтримуються наші культурні традиції та звичаї, які переходять від дідів, прадідів. На жаль, багато хто забув про них, але ось такі вечори, варті того, щоб їх пригадати та більше з ними познайомитися”, – каже глядачка Антоніна.

Завершилася подія колядкою “Нова радість стала”.

“Ця атмосфера об’єднує людей. Особливо, коли виходиш танцювати. Відчуваєш себе, на тих самих вечорницях, які наші предки, можливо, проводили. Ти на якусь малу піщинку більше збагачуєшся духовно”, – ділиться глядач Костянтин.

Під час заходу збирали кошти на пікап для колишнього артиста, а нині воїна – Влада Маховського.

Авторка: Ангеліна Петльована

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.