Новини

«Крок не туди може вартувати життя»: рятувальники з Буковини повернулися із лінії фронту, де знешкоджували розтяжки, міни

Буковинські рятувальники повернулися із Донецького та Херсонського напрямків. Вони, ризикуючи життям, знешкоджували ворожі міни, розтяжки.

Про роботу на передовій розповів заступник начальника піротехнічної служби аварійно-рятувального загону ГУ ДСНС в області Руслан НЕЗДОЛІЙ, йдеться у публікації ” “.

– Ротація проходила на Донеччині. Нас їздило п’ятеро. Несли службу там півтора місяця. Ми намагаємося забезпечити безпеку людям, які повертаються у свої помешкання. До прикладу, людина повертається до свого дому, але для того, щоби вона почувалася безпечно, ми повинні обстежити її обійстя. Люди самі звертаються до нас, телефонують на “101” та вказують адресу. Наша група виїжджає на місце та обстежує місцевість. Ми працювали у місті Святогірськ. Та територія була дуже забрудненою “пелюстками” (вид протипіхотних мін). Їхня небезпека полягає в тому, що в осінню пору вони зливаються з листям, цивільним побачити їх дуже складно. Якщо стати на “пелюсток”, то можна втратити кінцівку. Це міна фугасної дії. Побутує думка, якщо взути чоботи із залізними вставками, то це збереже вашу ногу. Це цілковита брехня, бо наслідки будуть ще гіршими, – каже піротехнік.

Траплялися випадки, коли цивільні намагалися ліквідувати міну самі.

– Пам’ятаю випадок, коли до нас надійшла заявка від чоловіка. Біля річки він виявив міну спрямованої дії. Такі міни розраховані на піхоту. Коли ми приїхали на місце, то запитали чоловіка, від якого надійшла заявка, де він бачив міну. Чоловік попросив йти за ним. Прийшли на місце. Почали працювати, попросили його відійти, адже це небезпечно. Тоді чоловік нас шокував фразою: “Облиште, хлопці, я вже переніс цю міну з одного місця на інше”. Я запитую: “Навіщо ви це зробили?”. А він відповів: “Я хотів подивитися, куди дроти йдуть, щоб зрозуміти: вона під’єднана чи ні. Я тут походив ще, ніби нічого більше немає”. Чоловіку близько 60 років. Він розповів, що військовий у відставці. Отже, такого робити в жодному разі не можна, – наголошує Руслан Нездолій. – Також ми знаходили мінні загородження. Вони розставлені у шаховому порядку. Під час виконання робіт нам потрібно бути дуже обережними. Найбільше я хвилююся за особовий склад. Тому перед виїздом усі ми проходимо інструктаж, обговорюємо можливі в різних ситуаціях дії. Адже крок не туди може вартувати життя.

На Донеччині є повністю зруйновані села. Там наші рятувальники допомагали ліквідовувати наслідки дій “русского міра” енергетикам та водоканалу.

– На Донеччині майже кожен будинок пошкоджений, електричні проводи висять. Деякі будівлі знищені повністю. Ми співпрацюємо з енергетиками, допомагаємо їм ліквідовувати обриви електроліній, – каже піротехнік.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.