Новини

У Чернівцях в оновлених скверах встановили майже 30 відеокамер: вони захищають від вандалів

 
Чернівецька міська рада має свою систему відеоспостереження. Вона на даний момент налічує майже сто вуличних камер. Основними локаціями є складні перехрестя, окремі вулиці і громадські простори.

Про це molbuk.ua розповів начальник відділу комп’ютерно-технічного забезпечення Андрій Протащук.

Зображення з камер надходить на відеореєстратор міської ради, систему супроводжує відділ комп’ютерно-технічного забезпечення міської ради. Доступ до системи має обмежене коло осіб. 

“Є випадки, коли за допомогою відеокамер ми встановлюємо хуліганів. Наприклад, кілька років тому у щойно відновленому сквері біля університету молоді люди обмалювали тумби. Відео з цим випадком вирішили оприлюднити. Хлопці після цього вибачилися. За кілька днів інший хлопець розбив у тому ж сквері камеру. Він це зробив, та чомусь не подумав, що інші камери у сквері це записують. Через пошкодження відеокамер поліція відкрила справу. Нещодавно оприлюднювали відео, коли на дитячому майданчику на вулиці Котляревського поламали будиночок для книг. До нас звернулася фірма, яка відновила цей майданчик і побачили зламаний елемент. На майданчику встановлено три камери і ми змогли виявити, хто винен у поломці. У міській раді вирішили оприлюднити цей момент, щоб унеможливити подібне у майбутньому. Основний ефект від відеокамер — це вплив на людей. Якщо люди бачать, що є камери, це певною мірою їх дисциплінує та забезпечує безпеку”, – розповідає Андрій Протащук.
 
У міській раді вирішили, що при реконструкції громадських просторів та скверів  одразу встановлювати відеокамери. Ці витрати закладають і у кошторис при проектуванні.

“У новому сквері Дня вишиванки, який відкрили кілька днів тому, встановлено 20 камер. Там оглядається увесь простір. У сквері біля університету встановили шість камер, у сквері на вулиці Кордуби працює десять камер. У сквері у Садгорі, який зараз реконструюють, теж будуть встановлені камери. Є камери у скейт-парку у центральному парку, на новому дитячому майданчику на Гравітоні. При реконструкції усіх громадських просторів одразу планується й встановлення камер відеоспостереження”, – розповідає Андрій Протащук.

У міській раді спільно з управлінням Національної поліції розроблена Програма протидії злочинності на 2020-2023 роки, за якою за кошти міської територіальної громади здійснюється закупівля відеокамер та здійснюється їх монтаж. 

“До кінця року будуть придбані ще 16 камер. Їх встановлять на різних локаціях по місту, в тому числі на трьох перехрестях у Садгорі, на перехресті вулиць Миру та Винниченка, на перехресті Героїв Майдану та Щербанюка тощо. Міська Програма протидії злочинності буде продовжена. Плануємо при наявності коштів у наступному році покрити системою відеоспостереження більшу територію громади, є наміри щодо встановлення відеокамер на околицях міста, у селах Коровії та Чорнівці, – продовжує Андрій Протащук
  
За словами Андрія Протащука, у центрі міста досить багато камер. Також відеоспостереження є на усіх площах міста. 

“Крім камер міської ради, ще є камери, які встановлює поліція. У них свої локації, але ми з ними постійно співпрацюємо з приводу місць розташування камер, також надаємо відеопотік з камер для оперативного реагування. Фізично сто камер, які встановлені міською радою, нереально переглядати щодня, тому ми працюємо за фактом звернень. Наприклад, бувають різні конфліктні ситуації або ДТП. Тоді люди звертаються до міської ради і ми переглядаємо відеозаписи, щоб остаточно розібратися у ситуації. Записи з відеокамер зберігаються від семи до десяти днів”, – каже пан Андрій.

” ”

  

  

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.