Новини

“Вчепилися до трьох нулів”: голова НСЗУ пояснила, у чому її звинуватила Генпрокуратура

Голова Національної служби здоров’я України Наталя Гусак звинувачення Генеральної прокуратури вважає безпідставними.

Про це посадовиця сказала на пресконференції у Чернівцях.

“Відбувся суд, де не задовольнили прохання Офісу Генеральної прокуратури стосовно обрання мені запобіжного заходу. Я зараз чекаю повного тексту ухвали суду, щоб усі бачили, наскільки безпідставними є ці звинувачення”, – каже Наталя Гусак.

Справа стосується надання послуг у рамках адміністрування електронної системи охорони здоров’я. Власником системи є НСЗУ, а адмініструванням займається ДП “Електронне здоров’я”, що підпорядковується МОЗ.

“НСЗУ володіє електронною система охорони здоров’я, яка має інформацію на 32 мільйони українців. У жодному державному органі України немає стільки інформації, яка є такою чутливою. У квітні 2022 року я думала, як зберегти цю інформацію від рашистів. Є державне підприємство, яке адмініструє цю систему і тримає місток між центральною базою і лікарями. І ти платиш за те, щоб вони тримали цей місток. Завдяки цьому електронна система НСЗУ працювала постійно без перебоїв”, – зазначила Наталя Гусак.

Раніше повідомлялося, що прокуратура вивчила акт виконаних робіт та наданих послуг за квітень 2022 року, і встановила, що один із його додатків містить таку інформацію: “розроблено 0 проєктів, проведено 0 зустрічей, залучення працівників 0 хвилин”. Це і стало причиною для оголошення підозри Наталі Гусак. 

“Акти подавало державне підприємство у рамках договору і оплачувалися за надані послуги. До мене вчепилися через три нулі. Але є певні види робіт, які не потребували щомісячного технічно обслуговування. Вони мали виконуватися час від час, тому і були нулі. Уже за грудень там буде цифра “1”, – пояснила Наталя Гусак.

Цю справу посадовиця називає сфабрикованою і обурена діями правоохоронців.

“Мене здивувало у цьому випадку швидкість фабрикування справи. Були під копірку написані допити і коли матиму можливість, покажу їх усім. Документи під час експертизи не були належним чином вивчені. Вразило також, що обшуки у мене вдома по тій статті, якій інкримінували, не мали би відбуватися. Прийшли з обшуками додому, де живуть двоє неповнолітніх дітей. Загалом справа шита білими нитками і це мене трохи вибило з колії, бо я думала, що у нашій країні таке вже неможливо. Я впевнена, що буду подавати позов про захист честі і гідності”, – сказала Наталя Гусак.

У жовтні Офісу Генерального прокурора заявив, що голові Національної служби здоров’я України Наталі Гусак повідомлено про підозру у службовій недбалості зі збитками понад 2 млн грн.

Водночас Печерський суд Києва не обрав запобіжний захід голові нацслужби здоров’я України Гусак.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.