Новини

Засновник ботанічного саду та військовий Дмитро Ковальов: на честь кого називають вулиці Чернівців

У Чернівцях вже перейменували близько ста вулиць, а планують ще понад 200. ” ” продовжує рубрику про тих, на честь кого в місті називають вулиці та провулки.

Читайте також: Криворучко, Горбач, Куліш: на честь кого називають вулиці Чернівців

Вулиця Темістокля Вірсти (стара назва – вулиця Адмірала Петра Нахімова)

Темістокль Вірста – живописець, скульптор, архітектор. Народився на Вижниччині в селі Іспас у 1923 році. На Буковині Темістокль жив до приходу радянських військ. Перші уроки живопису він отримав від місцевих майстрів. Згодом його сім’я переїхала до Бухареста, де Темістокль почав вивчати живопис. Та більшість свого життя талановитий митець прожив у Франції, де на початку працював вуличним художником, архітектором, створював декорації для фільмів. Його персональні виставки показували у Швейцарії, США, Італії, Канаді, Франції. Він також є одним із зачинателів нового напрямку в історії модернізму другої половини XX століття “алегоричної абстракції”. Після здобуття Україною незалежності Темістокль неодноразово відвідував Батьківщину, де презентував свої роботи. Нагороджений медаллю “На славу Чернівців” у 2013 році. Помер 2017 року в Парижі.

Вулиця Едуарда Тангля (стара назва – вулиця Олександра Невського)

Едуард Тангль – науковець, біолог, ботанік. Народився у Львові в 1848 році. Тангль вступив до Львівського університету, де ґрунтовно вивчав ботаніку. Згодом отримав звання доктора філософії з ботаніки, а в 1866 став доцентом та працював десять років у Львові. У 1876 році йому запропонували посаду професора у новому університеті – Чернівецькому. Окрім читання лекцій студентам, Едуард зайнявся ще створенням Ботанічного інституту та Ботанічного саду в Чернівцях. За його керівництва збудували оранжереї, адмінбудівлі, лекційну залу, господарську будівлю. Тангль швидко домігся придбання нового обладнання, за допомогою якого вивчали флору Карпат. Завдяки Танглю Ботанічний сад став справжнім науковим центром. Помер у 1905 році у Чернівцях.

Вулиця Дмитра Ковальова (стара назва – вулиця Кузьми Мініна)

Дмитро Ковальов – військовий, солдат 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Народився та жив у Чернівцях. Навчався у місцевій школі №22. Після 9-го класу вступив до Чернівецького індустріального фахового коледжу на спеціальність “Інженерія програмного забезпечення”. Згодом пішов служити за контрактом до ЗСУ. 2020 року брав участь в ООС поблизу Маріуполя на Донеччині, за що отримав статус учасника бойових дій та нагрудний знак “Ветеран війни”. Під час повномасштабної війни Дмитро захищав Україну у лавах 8-го окремого гірсько-штурмового батальйону 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади Збройних сил України. Був оператором протитанкових ракетних комплексів NLAW, SMAW-D, Javelin. Загинув на Донеччині. Посмертно нагороджений орденом “За мужність” III ступеня та медаллю “На славу Чернівців”. Поховали Дмитра у Чернівцях на Алеї слави.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.