Новини

ТОП вітамінів для здорових суглобів*

У ХХІ столітті люди ретельно стежать за своїм здоровʼям. Зміцнення імунітету, регулярні чекапи, відстеження дефіцитів в організмі, правильне харчування, здоровий та активний спосіб життя тощо. Проте часто забувають подбати про суглоби — те, що забезпечує нам повноцінну і тривалу рухливість. І що важливо — порушення їхньої роботи зазвичай виявляють не відразу, адже це переважно проблеми унаслідок зношення. Тому важливо регулярно дбати про свій рухливий апарат, аби не було запізно.

Підтримувати здоровʼя суглобів можна різними методами. Для цього існують спеціальні комплекси вправ, мазі та бандажі, фізіотерапія тощо. Одним із дієвих методів є вживання відповідних вітамінів і мінералів. Які з них корисні для суглобів? Розповідаємо у статті.

Гіалуронова кислота

Гіалуронова кислота — це не просто рідина для інʼєкцій краси. Це важливий полісахарид, який є у всіх тканинах організму. Він особливо важливий для шкіри та суглобів. Ця речовина є частиною синовіальної рідини, що змащує їх. Вона може допомогти зменшити біль і запальні процеси, покращити рухливість, сприяти регенерації хрящових тканин. Гіалуронову кислоту можна придбати у вигляді БАДів, наприклад, за посиланням https://eva.ua/ua/14215/dieticheskie-dobavki-gialuronovoj/.

Проте ця кислота є і в харчових продуктах, зокрема кістковому бульйоні, холодці, тваринних субпродуктах (серце, печінка, нирки тощо), червоному натуральному вині, картоплі, винограді зі шкіркою, сирі тофу, соєвому молоці тощо.

Кальцій

Якщо цього мінералу бракує у суглобах, організм “забиратиме” його з кісток, що спричинятиме їхню крихкість. Тому для рухливості важливо вживати достатньо кальцію. Він запобігає травматизму і руйнуванню хрящів, зміцнює звʼязки, що тримають суглоби, ущільнює кісткову і хрящову тканини. Але він не засвоюється організмом самостійно, тому варто доповнити його вітаміном D.

Кальцій міститься у молочних продуктах, зелені, морепродуктах, бобових, мигдалю, сухофруктах тощо.

Вітамін D

Цей вітамін потрібен для правильного засвоєння кальцію, від якого залежить міцність кісток і суглобів. Він також усуває запалення, сприяє уникненню больового синдрому в суглобах, особливо колінних і тазостегнових.

Продукти, що містять вітамін D: молоко, жирна риба, яйця, гриби, печінка тріски, червона ікра тощо.

Омега-3

Ця жирна кислота корисна для всього організму, зокрема і суглобів. Омега-3 може допомогти зменшити запалення, чутливість, набряк і дискомфорт. Вона сприяє правильній роботі хрящів і звʼязок. Омега-3 уповільнює розпад колагену, тим самим захищає суглоби від руйнування і зношування, забезпечує їхню еластичність. Також ця речовина запобігає розвитку остеопорозу і стимулює регенерацію кісткової тканини, покращує склад внутрішньосуглобової рідини.

Багаті на омега-3 продукти: жирна морська риба, авокадо, насіння гарбуза і льону, оливки, горіхи, соя, ріпакова, льняна та оливкова олії тощо.

Колаген

Цей білок є будівельним матеріалом для всього організму. Із нього складається 75–90 % хрящової тканини. Існує понад 16 типів колагену, з яких для хрящів особливо корисним є І і II тип. Вони допомагають підтримувати пружність і міцність суглобів, заповнюють пошкоджену структуру, забезпечують їхнє помʼякшення шляхом пухких волокон. Колаген запобігає зношуванню хрящової тканини, зменшує тертя.

Продукти з високим вмістом колагену: кістковий бульйон, яйця, морепродукти, пшениця, курячий бульйон чи холодець, желатин. Сприяють синтезу колагену такі продукти: лосось, гарбузове насіння, цитрусові, авокадо тощо.

Глюкозамін і хондроїтин

Ці природні компоненти є будівельним матеріалом для організму загалом. Їх часто вживають для здоровʼя хрящів і суглобів. Вони регенерують пошкоджену структуру цих тканин, запобігають дискомфорту і запаленням, забезпечують еластичність, покращують суглобову рідину. Також глюкозамін і хондроїтин зміцнюють звʼязки, зменшують тертя і стоншення хрящової тканини.

Ці речовини є у мʼясі птиці, телятині та яловичині, твердих сортах сирів, рибі та морепродуктах, яйцях, броколі, желе тощо.

Вітамін С

Вітамін С — це потужний антиоксидант, який важливий для імунних функцій і здоров’я загалом. Його регулярне вживання полегшує симптоми артриту, зменшує біль і запалення у суглобах, захищає хрящову тканину від пошкодження. Вітамін С може захистити від розвитку і прогресування ревматоїдного артриту та остеоартриту. Він сприяє синтезу колагену, який забезпечує гнучкість кісток і суглобів, а також сприяє загоєнню звʼязок.

Вітамін С є у цитрусових, ягодах, ківі, капусті, броколі, томатах, червоному перці та інших овочах і фруктах.

Вітаміни групи В (В1, В5, В6, В12)

Цей комплекс корисних речовин потрібен для швидкого відновлення після травм. Вітаміни групи В сприяють регенерації хрящової тканини і зменшують больові відчуття. Також вони беруть участь у водно-сольовому обміні, засвоєнні мінералів, зокрема кальцію.

Кращі джерела цих вітамінів — продукти тваринного походження, спаржа, броколі, шпинат, банан, картопля, сухофрукти та ін.

Вітамін Е

Цей вітамін важливий для синтезу еластину в організмі. Останній забезпечує еластичність і витривалість хрящової тканини, запобігає зношуванню суглобів

Не займайтеся самолікуванням. Перш ніж призначати собі препарат, зверніться за консультацією до лікаря і визначте свої дефіцити. Харчуйтесь максимально збалансовано і корисно. Не забувайте про рухливість, адже вона важлива для здоровʼя суглобів. А також стежте за своїм самопочуттям і вчасно звертайтеся за допомогою.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.