Новини

«Бувало різне, навіть «тітушок» проти нас звозили»: чим займається Бюро економічної безпеки на Буковині

Закрити підпільні гральні заклади, виявити фальсифікат алкоголю і тютюнових виробів… Цим займається Територіальне управління Бюро економічної безпеки в області.

Кореспондентка ” ” поспілкувалася із т. в. о. заступника керівника відділу детективів Територіального управління БЕБ в області Рустамом ДОЛОКОЮ та дізналася, як працюють детективи.

– Чим займається Бюро економічної безпеки на Буковині?

– Ми працюємо над досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, пов’язаних із реалізацією підакцизних товарів, ухиленням від сплати податків і підпільними гральними закладами.

– Скільки на Буковині від початку року виявлено контрафактного алкоголю й тютюнових виробів?

– Ми зосередили увагу на виявленні підпільних цехів із виготовлення контрафактних алкогольних і тютюнових виробів. З незаконного обігу вже вилучили фальсифікованих підакцизних товарів на понад 38 мільйонів гривень. Також припинили роботу одного підпільного цеху з незаконного виробництва тютюнових виробів. Лише впродовж вересня-жовтня цього року вилучили алкоголю на суму понад три мільйони гривень, тютюнових виробів – на понад 2,5 мільйона гривень і розпочали досудове розслідування у шести кримінальних провадженнях. Якщо говорити про місто Чернівці, то на одному з місцевих ринків доволі поширений продаж контрафактних цигарок. Купувати такі тютюнові вироби небезпечно для здоров’я. Зауважу, що на законно виготовлених товарах усі написи на пакуванні повинні бути українською мовою. Якщо є лише наліпка українською – з великою ймовірністю, що це контрафактний товар.

– У чому полягає робота детективів? Як проводите обшуки?

– Якщо ми говоримо про детектива, то він здійснює досудове розслідування та оперативно-розшукову діяльність. Обшук – це слідча дія, яка є крайнім випадком. Він здійснюється у разі загрози знищення або ж пошкодження доказів. Обшук здійснюється на підставі ухвали слідчого судді. Якщо хтось повідомив про зберігання з метою збуту контрафактних підакцизних товарів, мені потрібно зареєструвати кримінальне провадження. Після погодження прокурором клопотання про обшук, звернутися до суду. У разі погодження, слідчий суддя виносить ухвалу про проведення обшуку. В області ми здійснюємо значну кількість обшуків, але для нас не це є показником. Показник – це відшкодування завданих державі збитків і припинення незаконної діяльності.

– Чи поширені в області підпільні гральні автомати?

– Так, є така проблема у нашій області. Станом на сьогодні в області за цей рік вже закрито три нелегальні гральні заклади.

– Скільки часу працюєте детективом і ким працювали до цього?

– Детективом працюю з січня цього року. Загальний стаж роботи – понад вісім років. До цього працював у Києві на слідчих посадах у податковій міліції. За час роботи траплялися різні випадки. Траплялися ситуації, коли могло трапитися будь-що. Наприклад, звозили “тітушок”, коли ми проводили обшуки, надходили різні погрози. У таких випадках нам допомагають спецпідрозділи з інших структур.

– Куди звертатися людям, які стали свідками ймовірних правопорушень?

– У нас є сайт esbu.gov.ua, на якому можна подати звернення, там є відповідні форми для заповнення. Також можна подати звернення й офлайн. У холі, на першому поверсі, у нас є скринька з надписом “БЕБ”, куди можна кинути конверт зі своїм зверненням. Адреса: Чернівці, вулиця Героїв Майдану, 200А.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.