Новини

Буковинська зоозахисниця розвінчала міф про «сп’янілих» від зброджених ягід птахів

Птах, який опинився на землі, потребує допомоги.

Про це розповіла на своїй фб-сторінці зоозахисниця Вікторія Гусарова,
пише molbuk.ua

Вона розвінчала міф про те, що такий птах сп’янів від зброджених ягід.

“Це так не працює, у птахів дуже швидкий обмін речовин. Тим паче взимку продукти бродіння не встигнуть навіть засвоїтися і взагалі птах має з’їсти понад 1 кг таких ягід, щоби це хоч якось вплинуло на них. Проте навіть тоді свої льотні якості птах не втратить. Годі розповсюджувати цей міф”, – написала зоозахисниця.

Зараз птахи збиваються у великі зграї і перелітають із місця на місце в пошуках їжі.

“Велика і тісна скупченість птахів – це завжди ризик швидкого розповсюдження інфекцій. Пощастить тільки вгодованим птахам із добрим імунітетом. Холод і обмеженість раціону тільки посилює хворобу. Тому взимку можна побачити велику кількість мертвих або знесилених птахів, які опинилися на землі”, – пише Вікторія Гусарова.

Ще одна небезпека – це скляні поверхні: скляні зупинки, вікна, дзеркальні фасади будівель. Птахи бачать там відображення неба або дерев і продовжують летіти, врізаючись в поверхню. Зазвичай зграя летить швидко і тому падають замертво після удару, але буває, що падають контужені, яких треба рятувати.

“Такі птахи без допомоги помруть. Якщо хочете допомогти – забирайте в коробку на серветки, забезпечте птахові спокій, в ідеалі покласти на оксигентерапію в будь-яку ветклініку, паралельно шукаючи волонтерів, центри реабілітації або лікаря-орнітолога. Краще в перші декілька годин не давати воду, інакше зайва рідина спровокує набряк мозку і птах помре”, – радить фахівчиня.

Читайте також: “Траплялися навіть рідкісні види”: дівчина з Чернівців підбирає й лікує хворих птахів

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.