Новини

У Львові відкрили унікальну виставку рисунків Олекси Новаківського, присвячену Андрею Шептицькому

1 листопада у день пам’яті Андрея Шептицького, який помер у цей день 79 років тому, у Львові відбулося відкриття виставки художніх робіт Олекси Новаківського під назвою “Наш архіпастир. Андрей Шептицький”.

Цієї новини віддавна чекали шанувальники обох видатних постатей української історії і культури, пише DailyLviv.com. Виставка є свідченням глибокого духовного зв’язку між митрополитом УГКЦ Андреєм Шептицьким і художником Олексою Новаківським. Вона є результатом тривалої співпраці Українського католицького університету з фундацією родини Новаківських, а також Фондом Олекси Новаківського та його мистецької школи.

Митрополит УГКЦ Андрей Шептицький (1865-1944) і художник Олекса Новаківський (1872-1935) познайомилися у 1909 році і з того часу підтримували теплі стосунки. Митрополит запросив художника переїхати з Кракова, де тоді жив і працював Новаківський, до Львова і запропонував йому свою меценатську підтримку.

У Львові Андрей Шептицький особисто благословив шлюб Олекси Новаківського і Анни-Марії Пальмовської. Сім’я художника за сприяння митрополита оселилася у колишній віллі художника Яна Стики навпроти собору святого Юра. Цю будівлю придбав митрополит Андрей і подарував заснованому ним Церковному музею, який у той час належав приватній фундації Галицького митрополита Андрея (графа) Шептицького. Тепер у цій віллі працює Художньо-меморіальний музей Олекси Новаківського, що є філією Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького. Тоді ж Олекса Новаківський зобов’язався дарувати до фондів церковного музею свої твори як оплату за майстерню і помешкання, що були у віллі.

Митрополит також став ініціатором заснування Мистецької школи Олекси Новаківського, в якій у різний період навчалися образотворчого мистецтва понад 90 учнів. В тому числі, зокрема, Святослав Гординський і Роман Сельський.

Андрей Шептицький фінансував художника, часто запрошував його з родиною до своїх палат і садиб. А через понад 20 років – після смерті обох батьків – митрополит став офіційним опікуном двох синів Олекси і Анни-Марії Новаківських.

Художник Олекса Новаківський створив близько двох десятків малярських портретів і понад 200 рисункових начерків з образом митрополита Андрея Шептицького. Вони не тільки показують духовну велич владики, але й водночас зображують найяскравіші та найхарактерніші риси українського культурного, історичного і духовного середовища. На жаль, 1952 року вісім олійних портретів Андрея Шептицького та 61 графічний начерк до його образу авторства Олекси Новаківського було вилучено з музейних фондів до так званого спецфонду і знищено.

Сьогодні виставка “Наш архипастир. Андрей Шептицький” є унікальною можливістю ознайомитися з цими раритетними творами, які збереглися у приватнiй збiрцi родини Новакiвських i були недоступнi для широкої громадськостi. До цього чимало зусиль доклав автор проєкту – Ігор Жук, викладач історії гуманітарного факультету УКУ.

Експозиція буде доступною для перегляду впродовж місяця у холі Центру Шептицького Українського католицького університету за адресою м. Львів, вулиця Стрийська, 29 А. Вхід вільний.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.