Новини

Чим Омега-3 корисна для серця*

Жирні кислоти Омега-3 є різновидом поліненасичених жирів, які потрібні людині для будівництва клітин мозку і підтримки інших важливих функцій організму, зокрема, роботи серцево-судинної системи. Вони допомагають зберегти здоров’я серця, захистити від інсульту або покращити його роботу при вже діагностованих захворюваннях, таких як атеросклероз, ішемічна хвороба серця, ущільнення судин, підвищений холестерин.

Жирні кислоти Омега-3 повинні становити від 5% до 10% загальної кількості калорій, але вони не виробляються самостійно в організмі, тому належать до групи незамінних. Основне джерело — риба та морепродукти, а також насіння або олія льону, волоські горіхи, боби, яйця. Коли раціон харчування не компенсує дефіцит, потрібно вживати дієтичні добавки Омега-3, купити їх можна в аптеці.

Як жирні кислоти допомагають серцю та судинам

Поступаючи в організм, Омега-3:
зменшує рівень тригліцеридів;

знижує ризик розвитку нерегулярного серцевого ритму (аритмії);

сповільнює утворення бляшок (речовини, що складається з жиру, холестерину та кальцію), які тверднуть та блокують артерії;

знижує кров’яний тиск.

Корисні жири також допомагають при раку, депресії, запаленнях, синдромі дефіциту уваги та гіперактивності (СДУГ) та порушеннях когнітивних функцій.

Скільки потрібно Омега-3

Американська кардіологічна асоціація (AHA) рекомендує з’їдати на тиждень мінімум 2 порції по 100 г риби таких сортів:
лосось;

скумбрія;

тунець;

форель;

сардини.

При приготуванні риби з картоплею слід враховувати, що смаження у фритюрі підвищує концентрацію жирів Омега-6, які конкурують з Омега-3 і не дозволяють організму фактично їх використовувати. Жирна риба — лосось і тунець — містить два види омега-3 — ЕПК (ейкозапентаєнову кислоту) та ДГК (докозагексаєнову кислоту), які добре впливають на стан та роботу серця. Інший вид омега-3 — АЛК (альфа-ліноленову кислоту) — можна отримати з деяких олій, горіхів і рослин, наприклад:
меленого насіння льону та лляної олії;

волоських горіхів;

насіння чіа;

олії канолі;

соєвої олії;

соєвих бобів;

тофу.

Також АЛК можна отримувати з курячих яєць, якщо кури одержують харчування, збагачене Омега-3. Із усіх продуктів рослинного походження мелене насіння льону та лляна олія містить найбільшу кількість АЛК. Їх можна додавати у мюслі, смузі чи салати, щоб підвищити енергетичну цінність страв. АЛК приносить непряму користь серцево-судинній системі, а ЕПК та ДГК — пряму. Тому веганам або людям, які не вживають риби, рекомендовано доповнювати раціон харчування дієтичними добавками на основі олій водоростей або риб’ячого жиру по 500-1000 мг на добу. Така ж порада є доречною за наявності серцево-судинних захворювань або високого рівня тригліцеридів.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я.
ПЕРЕД ВЖИВАННЯМ ПРЕПАРАТУ ПРОКОНСУЛЬТУЙТЕСЯ З ЛІКАРЕМ.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.