Новини

«Доводимо дітям, чому потрібно любити Україну»: у Чернівцях впровадять програму національно-патріотичного виховання

У Чернівцях впровадять програму національно-патріотичного виховання для школярів і молоді. Наразі програму доопрацьовують, залучаючи національно-патріотичні організації.

Про це molbuk.ua повідомила очільниця управління освіти Чернівецької міської ради Ірина Ткачук.

“Над розробкою програми працює управління освіти та організації, які дотичні до цього. Адже маємо розробити ґрунтовний документ, який буде регламентувати національне-патріотичне виховання в територіальній громаді на найближчі роки”, – говорить І. Ткачук.

В освіті зазначають, що роблять акцент на доведенні дітям інформації про те, чому потрібно любити нашу країну, планують розвивати скаутський рух і патріотичне виховання.

“Змінився акцент після початку повномасштабного вторгнення. Нас завжди вчили, що потрібно любити Батьківщину, але не давали розуміння, що таке Батьківщина для кожного з нас. Тому, коли ми працюємо з дітьми, розповідаємо їм, чому треба любити Україну. Хочеться також відчувати партнерство батьків, бо наразі багато людей все ще не усвідомлюють важливості виховання дітей у цьому напрямку, спілкування українською мовою”, – каже посадовиця.

Національне-патріотичне виховання важливе для усіх дітей.

“Національне-патріотичне виховання проходить червоною ниткою крізь весь навчально-виховний процес. Багато заходів, які планують проводити з учнями, стосуються популяризації української мови й історії нашої країни. Відзначаємо всі державні, загальнонаціональні свята й дати, які важливі й увіковічені в нашій історії. Активно залучаємо до проведення цих свят дітей, щоб вони розуміли, якою ціною здобувається незалежність”, – зазначає начальниця Управління освіти.

Як каже Ірина Ткачук, управління освіти співпрацює з багатьма національно-патріотичними організаціями Чернівців: “Усі, хто до нас звертається, отримують підтримку. Чи організаційно, чи в інформуванні або ж залученні дітей”.

Велику увагу, як каже очільниця управління освіти, приділяють національно-патріотичній грі “Сокіл” (“Джура”), під час якої діти можуть випробувати свої навички з різних занять.

“Два роки тому в громаді було лише дев’ять роїв, а зараз їх вже понад 30. У нас представлені всі вікові категорії. Діти активно долучаються до гри. “Джура” передбачає активності, спрямовані на те, щоб виховувати дітей у патріотичному дусі. У цій грі є все, чим повинна володіти сучасна молода людина: і метання гранати, і домедична допомога, і перевірка знання з української історії, писемності тощо. Діти розуміють важливість цієї гри та навіть є її ініціаторами. До того ж ми реєструємо курені на національному рівні. Гра проводиться впродовж року неодноразово, внаслідок чого команди накопичують бали, а потім змагаються на обласних та всеукраїнських рівнях”, – говорить пані Ірина.

У ліцеях і гімназіях громади також планують розвивати скаутський рух, який зародився в Україні ще на початку минулого століття.

“Ми співпрацюємо з однією із найдавніших організацій у світі – “Пласт”. З ними ми підписали меморандум два роки тому. Хочемо запровадити навчання зі скаутського руху на базі наших закладів загальної середньої освіти. Наші вчителі, які зголосилися стати виховниками, вже пройшли вишкіл. Будемо і далі працювати над реалізацію цього проєкту”, – каже Ірина Ткачук.

Окрім того, освітяни організовують різні форуми, які допомагають реалізуватися школярам.

“Організовуємо низку молодіжних форумів, на які запрошуємо успішних у своїй галузі чернівчан. Кожен форум має свою тематику і сприяє національній самоідентичності дітей і молоді, допомагає себе реалізувати”, – зазначає посадовиця.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.