Новини

Труби латані-перелатані: у водоканалі Чернівців пояснили, чому так часто стаються аварії на водогоні

Через перепади температури тріскають старі труби Дністровського водогону. За останні три тижні сталося два серйозні прориви.

Це може повторюватися частіше, йдеться у публікації “МБ”. 

У водоканалі пояснюють період “морозів та відлиг” найбільш небезпечний для труб, особливо таких зношених, як на Дністровському водогоні.
“Найчастіше рве на повітряному водогоні біля села Біла. Труби там стоять на бетонній основі. Коли мороз, бетон розширюється і тисне на трубу. Ці процеси непомітні, але якщо труби старі та зношені, як на Дністровському водогоні, вони можуть тріснути навіть через незначні коливання. Тому найбільший період проривів зима та рання весна, коли є перепади температури”, – каже начальник “Чернівціводоканалу” Борис Максимюк.

Ситуація із магістральним водогоном у районі Білої критична. Водогін “Дністер-Чернівці” був зроблений приблизно 40 років тому. Труби вже давно віджили своє. Найбільш проблемними є шість кілометрів водогону в районі села Біла. 

“Труби латані-перелатані. Є такі місця, де немає й міліметра непошкодженого. Складність полягає ще й у тому, що до цього місця складно добратися ремонтникам. Востаннє нам доводилося залучати спецтехніку, щоби доїхати до витоку, але вона все одно застрягла. Людям довелося вручну нести великі шматки труби для ремонту та техніку. Ремонтні роботи досить важкі”, – каже Борис Максимюк.

Коли в місті починають відключати воду, багато хто згадує про кредит німецького банку, за яким повинні провести реконструкцію водогону. У “Чернівціводоканалі” кажуть і самі очікують на проведення таких робіт. 

“З 2016 року почалася робота з кредитом. Все це проходить досить складно. У 2020 році нарешті вдалося оголосити тендер з проведення робіт першої черги – заміни повітряної лінії довжиною у шість кілометрів, яка є найкритичнішою. Вже подалися на тендер три учасники і їхні документи розглядають. Обіцяли завершити цю процедуру наприкінці січня, але вже лютий, а інформації щодо цього поки що немає. Ми дуже чекаємо, щоби цю складу ділянку нарешті відремонтували”, – зазначив Борис Максимюк.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.