Новини

«Люди даремно хвилюються»: головна архітекторка Чернівців про перенесення «блошиного» ринку

Днями на засіданні виконкому міськради у Чернівцях вирішили надати дозвіл на проведення бліц-конкурсу на кращу проєктну пропозицію благоустрою скверу по вулиці Руській, 79, біля мосту. Зараз фахівці визначаються із датами конкурсу.

Про це у коментарі molbuk.ua повідомила головна архітекторка Чернівців Наталія Хілько.

“Приблизно це буде за два місяці. Утім, конкурс може і не реалізуватися через дуже маленький призовий фонд – 36 тисяч гривень. За першу премію планують виплатити 16 тисяч, другу – 12 тисяч і за третю – 8 тисяч гривень. Скажімо, у Львові на схожі конкурси виділяють три мільйони гривень”, – зазначила Наталія Хілько.

Разом із тим, посадовиця наголосила, що департамент містобудівного комплексу та земельних відносин не має на меті забороняти чи переносити “блошиний” ринок, в який на вихідних перетворюється сквер. Утім, Наталія Хілько називає його “стихійною торгівлею”, а не “блошиним” ринком.

“Не в наших повноваженнях узаконювати чи забороняти стихійну торгівлю. Так, саме стихійну торгівлю. Тому що це не “блошиний” ринок. “Блошиний” ринок – це чітко визначені предмети, які мають певну історичну цінність. А якщо продають вживані речі – одяг чи взуття – це секондгенд. Тобто люди плутають одне з іншим. Якщо вони хочуть там торгувати і посилаються на те, що за кордоном є “блошиний” ринок, то ми так само знаємо, як це є за кордоном. Це організований процес, а не стихійний ринок, коли люди вночі приходять і клейонками займають територію, навішуючи одяг навіть на міст. Це вже тягнеться і до зупинки. Я не можу в конкурсі передбачити обвішування мосту кремпліновими штанами”, – переконана архітекторка.

Наталія Хілько запевняє: ближчим часом ніхто не буде виганяти торгівців ринку, тож людям нічого хвилюватися.

“Моє завдання – створити умови і знайти концептуальну ідею, щоби позбутися оцього пострадянського монументального “тазика” посеред площі. І запропонувати більш європейський привабливий вигляд скверу для тих же туристів. Але зараз ми нічого поганого не робимо. Не виганяємо звідти людей, які торгують. Просто робимо благоустрій. Люди даремно хвилюються. Радикальних змін на цій території завтра точно не буде”, – стверджує чиновниця.

Нагадаємо, пенсіонери, які торгують на “блошиному” ринку, почали хвилюватися, що їм заборонять торгівлю, таким чином позбавивши їх підробітку. А прожити на свої мізерні пенсії вони не зможуть.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.