Новини

Як тренують бойових собак в спецпідрозділі поліції КОРД у Чернівцях – відео, фото

Оперативно виявити й затримати злочинця у небезпечних ситуаціях, убезпечити життя співробітника – це вміють бойові собаки Корпусу оперативно-раптової дії (КОРД). Кордівець-кінолог (ім’я не вказуємо з міркувань безпеки – авт.) розповідає, що в підрозділі є кілька службових собак породи бельгійський малінуа. Їх тренують щонайменше тричі на тиждень.

Про це йдеться у публікації ” ”

– У нашому підрозділі є собаки різного віку – від двох до п’яти років. Ми застосовуємо наших “маленьких друзів” для пошуку й затримання осіб, які вчинили кримінальні злочини. Тренування собак відбуваються постійно. Навчаємо їх шукати й виявляти “фігурантів” у спеціальних захисних костюмах. Тренування відбуваються на різних локаціях: багатоповерхові приміщення, закинуті будівлі, підвали, береги річки. Створюємо різні ситуації, щоби собака міг оперативно спрацювати. Є випадки, коли собака бере на себе значний відсоток ризику. Наприклад, якщо з приміщення по нас стріляють, то туди летить граната або біжить чотирилапий. Собака, з яким я працюю, соціалізований. З ним можу працювати і я, і мої колеги. Однак провідник один – я, тобто він виконує тільки мої команди, – розповідає кордівець.

Нещодавно минув рік із дня трагічної загибелі патрульної Таїсії Татарин. Тоді на затримання вбивці виїжджали співробітники КОРДу, з ними був собака.

– Ми залучили службового собаку, який здійснив безпосереднє затримання вбивці. Наші собаки можуть працювати упродовж 10-12 років. Щоби залучити службового собаку до підрозділу, здійснюємо спеціальний відбір. У силових структурах віддають перевагу бельгійському малінуа. Ця порода має якості, які спецпризначенці можуть розвивати й удосконалювати, – пояснює.

Траплялися випадки, коли службові собаки затримували злочинців у машині.

– Під час оперативних дій застосовували службового собаку, який затримував порушника. Далі працювали спецпризначенці. Бували випадки, коли злочинці намагалися втекти, але їх затримував собака.

Кореспондентка ” ” бачила, як кордівці тренують бойових собак.

Ситуація І: затримання порушника в авто

У автомобілі сидить злочинець. Працює група. Один собака сидить біля провідника і за командою: “Взяти” починає працювати. Чотирилапий застрибує у відчинене вікно автівки й затримує “фігуранта”. Далі підбігає група кордівців й надягає на порушника кайданки.

Ситуація ІІ: зловмисник утікає від правоохоронців

Собака оперативно реагує й за лічені секунди затримує порушника. Після того, як провідник дає команду: “Фу”, пес відпускає затриманого й повертається до свого провідника.

Ситуація ІІІ: порушник заховався у підвалі

Службовий собака взяв слід “фігуранта” й побіг до зачинених дверей. Біля них пес починає скавуліти. Провідник відчиняє двері. Собака забігає і затримує порушника.

Як повідомили на офіційному сайті Національної поліції України, в номінації “Собака спеціального призначення” відзнаку отримав пошуковий собака породи бельгійська вівчарка малінуа та його провідник – спецпризначенець чернівецького КОРДу. Їхня робота спрямована на затримання, знешкодження правопорушників, злочинців, озброєних осіб. Від початку повномасштабного вторгнення вони здійснили 64 виїзди і за їхніми результатами було затримано 15 правопорушників.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.