Новини

Церковне свято 20 жовтня: чому цього дня моляться за військових

20 жовтня за новим церковним календарем згадують великомученика Артемія Антіохійського. У народному календарі – Артемів день. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня – у матеріалі.

20 жовтня 2023 – яке церковне свято за новим і старим календарем

20 жовтня (2 листопада за юліанським календарем) – день пам’яті великомученика Артемія Антіохійського, воєначальника.

Артемій Антіохійський жив у IV столітті. Він був воєводою в імператора Костянтина Великого, але після того, як закінчив службу, поїхав до Єгипту – в нагороду за службу його призначили намісником. Після імператора Костянтина до влади прийшов Юліан Відступник, який почав гоніння на християн. Потрапив під лиху руку й Артемій – колишній воєначальник виступив проти безчинств, за що його схопили і стали катувати, щоб він відмовився від віри. Святий Артемій стійко переніс усі муки, але не зрікся християнства. За це його стратили.

Тіло мученика потайки перевезли до Константинополя, частка його мощей зберігається в Києво-Печерській лаврі.

Свято 20 жовтня за старим стилем – день пам’яті святого Сергія Печерського, а також мучеників Сергія і Вакха. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 7 жовтня.

Прикмети на 20 жовтня

Прикмети цього дня говорять про те, як скоро почнуться зима і холоди:

дерева не встигли скинути листя – зима почнеться через 30 днів;
стоїть гарна погода – така протримається до 10 листопада;
місяць блідий – чекай через кілька днів снігу та морозу;
галки і ворони шумлять і літають хаотично – скоро випаде сніг;
кури рано йдуть на сідало – буде мороз.

У народному календарі 20 жовтня – свято Артемів день, Артемія, День отаманів. Цього дня традиційно вшановують військових.

Що не можна робити 20 жовтня

Що сьогодні не можна робити:

сваритися, особливо з близькими й коханими – довго не зможете налагодити стосунки;
надміру веселитися;
освідчуватися, грати весілля – шлюб буде коротким;
думати про погане – можна привернути в життя недобре.

За народною прикметою, цього дня також остерігалися задивлятися на птахів, що пролітають, – вважається, що з ними “полетить” фінансове благополуччя.

Що можна робити 20 жовтня

Святий Артемій вважається покровителем військовослужбовців, тому в день його пам’яті заведено молитися за здоров’я військових і їхнє благополучне повернення додому, де б вони не були. Можна піти до церкви, поставити свічку або ж помолитися вдома. За старих часів в Артемів день військовим також дарували подарунки і всіляко вшановували героїв.

Господині 20 жовтня традиційно квасили капусту, а також готували з неї всілякі страви – королем столу були пиріжки з капустою. Також цього дня добре заготовлювати овочі на зиму – за повір’ям, якщо зробити це саме на Артемія, то вони збережуться до самої весни.

20 жовтня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Артемій, Олександр, Федір, Михайло, Ірина, Павло, Леонід, Герасим, Герман, Микола, Петро, Іван.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.