Новини

ПДФО військових хочуть вилучити з місцевих бюджетів: що втратять Чернівці і які виникнуть проблеми

У межах підготовки закону про держбюджет на 2024 рік міністерство фінансів пропонує спрямувати весь податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з грошового забезпечення військовослужбовців і правоохоронців із місцевих бюджетів у державний (наразі 64% надходжень від цього податку залишаються в місцевих бюджетах).

Про це йдеться у публікації ” ” від 12 жовтня, пише molbuk.ua

Нещодавно депутати Чернівецької міськради звернулися до президента та Верховної Ради, щоби ці надходження залишилися у місцевих бюджетах.

“Ситуація може бути не те що поганою, а катастрофічною”

За словами голови бюджетної комісії міськради, депутата від “ЄС” Василя Максимюка, якщо законопроєкт підтримають у другому читанні, у 2024 році міський бюджет недоотримає близько 800 мільйонів гривень.

“Пропоную залишити всі кошти у місцевих бюджетах, але на законодавчому рівні передбачити 70% з ПДФО військових і правоохоронців виключно для оплати та придбання військового обладнання, техніки, амуніції. А 30% залишити у місцевому бюджеті й використовувати на будівництво шкіл, садочків, бомбосховищ”, – зазначив В. Максимюк.

Наразі ж більшість надходжень із ПДФО військових спрямовують до бюджету розвитку міста. Цьогоріч, за словами депутата, бюджет розвитку Чернівців становить 650 мільйонів. Відповідно, наступного року, якщо заберуть “військові” надходження, його обсяг відчутно зменшиться.

“Отже, у 2024 році ми не зможемо говорити не те що про дороги й міжбудинкові проїзди, а й про дахи на школах, ремонти, придбання обладнання для закладів охорони здоров’я, утеплення у садочках. Також проблема може виникнути й з забезпеченням громадян теплом і водою. Ми програли суд, і буде питання про виділення 40 мільйонів “Чернівцігазу”. Це борг, який держава нам повинна повернути за різницю в тарифах. Але цих коштів ми уже, вочевидь, не побачимо.

Крім того, є інформація, що з першого січня наступного року при тому, що держава забороняє підняття тарифів, вона знімає з себе обов’язок компенсації покриття різниці в тарифах. Тож ситуація в цьому випадку прогнозує бути не те що поганою, а катастрофічною”, – лякає Василь Максимюк.

Депутат від “ЄА” та військовий Тарас Прокоп вважає, що “на місцях” легше виділити гроші на військових, аніж із центру.

“По-перше, це певне обмеження реформи децентралізації. По-друге, процедури в державі прописані так, що набагато легше на місцях військовослужбовцям отримати певне забезпечення, аніж від центральних органів влади. Сумно те, що ці процедури досі не відповідають нинішнім реаліям. І так виходить, що дуже багато майна, яке ми використовуємо, зокрема зброю, не прописане у нас у штаті, ніде не обліковується. Через це виникає потреба в закупівлях, які можна зробити, не виходячи на міноборони. Тому важливо, щоби цей ПДФО залишився і саме органи місцевого самоврядування забезпечували потреби захисників. Це позиція більшості військових”, – сказав Т. Прокоп.

“Виникла спокуса витратити ці залишки на другорядне”

Протилежну думку має представник президентської партії “СН” Віталій Другановський.

Він наголосив, що ці кошти зараз надзвичайно потрібні захисникам, тому буде справедливо передати їх військовим через держбюджет.

“Для швидшого контрнаступу потрібно більше дронів, боєприпасів. Тому час подбати про розвиток бойового потенціалу. Кошти на розбудову вітчизняного військово-промислового комплексу є всередині самої держави. Це, зокрема, ті, які сплачують самі військові у формі ПДФО”, – переконаний В. Другановський.

Надходження від ПДФО військовослужбовців із лютого минулого року збільшилися у 7,6 раза і складають загалом понад 101 мільярд гривень. З початку 2023 року залишки місцевих бюджетів зросли на 86,4 мільярда гривень і сьогодні становлять майже 202 мільярди гривень, поінформував депутат.

“Значна частина цих грошей не використовується взагалі. Через додаткове зростання у деяких громадах виникла спокуса витратити кошти на другорядні речі. Тому кожен свідомий громадянин обурювався через закупівлі овочерізок, укладання бруківки чи будівництво стадіонів. Це тоді, коли наша держава неймовірними зусиллями вибиває допомогу в союзників, а люди переказують останні кошти на дрони.

Враховуючи ситуацію, Кабмін зареєстрував законопроєкт, згідно з яким з 1 жовтня 2023 по 31 грудня 2024 року частину виплат від ПДФО військовослужбовців і поліцейських слід зарахувати до спецфонду держбюджету. Ці кошти будуть у рівномірній кількості спрямовані на виробництво вітчизняних дронів та боєприпасів. Наше суспільство вважає цей підхід справедливим”, – підсумував В. Другановський.

У коментарі ” ” міський голова Роман Клічук зазначив: яке б рішення не ухвалили, місцева влада його прийме.

“Як вирішиться на державному рівні, так ми й зробимо. Що ж до моєї думки, то вона збігається з поглядами військових. Вони ж кажуть, що їм простіше співпрацювати з місцевим самоврядуванням. Тому що про закупівлю дронів чи будь-якого іншого обладнання їм легше домовитися з міською владою. Можливо, ми справді могли б допомогти армії швидше, оперативніше і без бюрократії. Утім, керівництво країни, мабуть, ліпше знає, як правильно”.

Усе спрямовували саме на захисників, запевняє мер.

“Усі кошти, які ми отримували від ПДФО, практично один в один витрачали на ті речі, які недофінансовувала держава. Більша частина йшла на підтримку армії, ВПО, облаштування бомбосховищ, компенсацію тарифів за воду і тепло, різницю на які держава, попри обіцянки, так і не покривала через ті чи інші обставини вже впродовж кількох років.

На сьогодні ця заборгованість становить уже понад 370 мільйонів гривень. Це величезні суми. Тож так, буде складно, бо ми з цих коштів закривали ті суми, які держава заборгувала. А зараз доведеться брати з інших статей і перекидати їх на підтримку водоканалу і теплокомуненерго. Тому як воно буде, мені складно сказати. Та яке б рішення не ухвалили, ми його приймемо і будемо далі думати, як бути”, – сказав Р. Клічук.

“Трагедії не трапиться”

Про життя міста без ПДФО військових ” ” поспілкувався також із директором “Буковинського центру виборчих технологій” Ігорем Баб’юком:

– Чи справді це рішення обернеться для Чернівців катастрофою?

– Місто тривалий час жило без ПДФО військових. Принаймні воно його мало значно менше до децентралізації, здається, у межах 30 відсотків. А зараз ідеться про те, що у них заберуть не все ПДФО, а лише від військових і правоохоронців. Так, це справді велика сума цього року. Тому що військовим збільшили бойові виплати, також зросла кількість самих захисників. Тож сума ПДФО у міському бюджеті з початку року зросла на 100-150 мільйонів гривень.

Але навіть якщо ці надходження заберуть, катастрофи не трапиться, місто буде існувати. Є інші види ПДФО, які надходять від освіти, соціальної галузі, бюджетних, комунальних установ. Тобто великої трагедії у цьому не вбачаю.

Інше питання, що не буде вже таких великих грошей, які міська влада зараз витрачає на ремонти вулиць, скверів, заміну комунікацій. Погляньте, перекопали половину Чернівців. Вулицю Кафедральну так розкопали, що дивуєшся: війна триває на сході, а вирви утворюються тут, у центрі міста.

Але реакція міської влади мені абсолютно зрозуміла. Зараз ідеться про те, що Кабмін хоче ці надходження заблокувати вже з листопада. Тож зрозуміло, що місто максимально намагається їх витратити. Відтак триває неймовірна кількість ремонтних робіт.
Я гадав, що це таке тільки в Чернівцях. Але побачив схожу ситуацію і в Києві, і в Одесі. Тобто мери, виконкоми намагаються максимально швидко використати ці кошти, щоби на кінець року в них залишився нуль.

– То ці кошти вже точно заберуть?

– Ніхто не знає. Всі чекають на рішення. Мені представники уряду, з якими спілкувався, сказали так: якщо не буде рішення парламенту на рівні Бюджетного кодексу, то його ухвалять на засіданні Кабміну.

– А як ви вважаєте, варто вилучати чи ні?

– Абсолютно погоджуюся, що зараз кошти потрібно витрачати на підтримку армії й військових. Та я прихильник того, щоби ці надходження від військового ПДФО залишалися на місцях і мали цільове призначення – підтримку військових. Бо зараз, коли міська рада ухвалює рішення на виділення коштів на закупівлю машин чи ще чогось на потреби ЗСУ, це робиться дуже складно, тому що вона розуміє, що фактично порушує Бюджетний кодекс. Щоб це було цільове призначення, має бути зміна в Бюджетному кодексі, яка б їм дозволяла цей ПДФО військових витрачати на амуніцію, закупівлі для ЗСУ. Тоді б на підтримку захисників ішла величезна сума.

“Від корупції нікуди не подінемося”

– Дехто з військових стверджує, що з міського бюджету легше отримати гроші на потреби ЗСУ, ніж із державного.

– Просто після цих корупційних скандалів щодо яєць, харчування, літніх зимових курток… Ми прекрасно розуміємо, що коли децентралізують кошти, то і тут можуть бути корупційні скандали, але вони неможливі у всіх містах. Тож варто б дати містам можливість підтримувати свої військові частини. У нашому випадку це ті, які базуються в Чернівцях і де служать буковинці. І це була б абсолютно нормальна річ. А так, якщо централізують кошти, переконаний, що від корупції ми нікуди не подінемося. По-друге, закупівля і перерозподіл відбуваються там дуже дивно. Бо ж стільки закуповують, а все одно збирають волонтери й волонтери. Виникають питання: а де ж ті всі кошти, які йдуть на армію?

– Чи не стане таке рішення ударом по децентралізації?

– Частково так. Тому що забирають гарантоване державою фінансування. Дехто взагалі прихильник того, що на місцях треба залишати більший обсяг ПДФО – 80-85%, тому що місцева влада більш ефективно ним розпоряджається.

– Якщо кошти все ж вилучать, чи не постраждають соціальні програми?

– Більшість цих податків ішла переважно на бюджет розвитку. Соціальні програми зазвичай стабільні. Не думаю, що їх згорнуть. Але транспорт вже не куплять і ремонти не пороблять так, як зараз. Уже треба буде трохи, як-то кажуть, затягнути паски.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.