Новини

У Чернівцях дорожчають квартири

У Чернівцях дорожчають квартири. Ціни підвищилися і на первинному, і на вторинному ринку. За прогнозами експертів, вартість житла й надалі зростатиме, але залежатиме від ситуації на фронті.

Про це йдеться у публікації ” ” від 12 жовтня, пише molbuk.ua

У перші місяці війни ринок нерухомості не працював через закриті реєстри. Зараз він потрохи відновлюється, зростає кількість продажів. Порівняно з довоєнним періодом, вартість житла зросла.

Гострий дефіцит кадрів

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко пояснює зростання цін тим, що паніка закінчилася, українці призвичаїлися жити в умовах війни та знову почали купувати житло. Побільшало внутрішніх переселенців, банки почали видавати пільгові іпотечні кредити. На думку експерта, ціни на нерухомість зростатимуть, але тільки в тих містах, які далекі від лінії фронту.

Така ж ситуація з нерухомістю спостерігається і в Чернівцях. З початку цього року ціни на житло підвищилися як на первинному, так і на вторинному ринку.

– Зараз будують значно менше нових житлових будинків, отож вартість квадратного метра зросла на 300-400 доларів. Якщо раніше він коштував у середньому 800-900 доларів, то зараз – 1100-1400, без ремонту, – розповів Володимир КИФЯК, директор агентства нерухомості в Чернівцях. – На подорожчання житла в новобудовах також вплинуло підвищення цін на будівельні та оздоблювальні матеріали. Будинок має бути з бомбосховищем або підземним паркінгом, що значно збільшує вартість проєкту будівництва. Зі зростанням курсу долара також зростає вартість робіт. Є ще й інший чинник – це гострий дефіцит кадрів. На будівництві працюють здебільшого чоловіки призовного віку. Багатьох мобілізували, деякі бояться виходити на роботу.

Хочуть квартири з ремонтом і меблями

Більше житла нині купують на вторинному ринку. Причому хочуть квартири з ремонтом, меблями, вмонтованою технікою.

“Якщо потрібно робити ремонт – це додаткові кошти, до того ж не вистачає майстрів, – пояснив фахівець. – Багато своїх квартир продають за довіреністю люди, які виїхали за кордон і не думають повертатися. Чернівці – спокійне місто, далеко від фронту. Тому попит на житло є. Його купують як чернівчани, так і переселенці. Останні спершу орендували квартири, а зараз хочуть їх придбати. Більший попит мають одно- та двокімнатні квартири: “київки”, “хрущовки”, “чешки”, “панельки”. Хоча купують і великі – три- та чотирикімнатні. Просять середні поверхи, гарні райони, дивляться, чи є поряд дитячий садок, школа, супермаркети, зупинки транспорту.

Найбільше популярні проспект Незалежності, вулиці Комарова, Щербанюка, Героїв Майдану, центр міста. Хоча про спальні райони – Гравітон, бульвар Героїв Крут, вулиця Південно-Кільцева – теж не запитують. Вартість житла залежить від багатьох чинників: району, поверху, стану. Тому назвати конкретні ціни досить важко”.

Володимир Кифяк працює на ринку нерухомості вже понад 15 років, тому добре знає нюанси. Він радить обов’язково звертатися до сертифікованих професійних рієлторів і агентств нерухомості, які давно працюють і добре зарекомендували себе.

– Коли людина справді хоче продати свою квартиру, то повинна це зробити за ринковою ціною, а не виставляти фантастичну суму. Якщо купувати квартиру в новобудові, необхідно перевірити забудовника, попросити документацію на будівництво. Якщо ж цікавить житло на вторинному ринку, то варто переконатися, що продавець справді є його власником. Він повинен надати оригінал права власності, який має бути зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, – радить експерт. – Надалі вартість житла залежатиме від подій на фронті та закінчення війни. Проте гадаю, що дешевшати воно точно не буде, а ймовірно, ще подорожчає. Адже багато українських міст зруйновано, а людям треба буде десь жити. До того ж невідомо, якими будуть темпи відновлення житлового будівництва, курс гривні щодо долара.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.