Новини

Церковне свято 13 жовтня: що під суворою забороною цього дня

13 жовтня за новим церковним календарем святкують одну з найвідоміших і чудотворних ікон – Іверську ікону Пресвятої Богородиці. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня – розповідаємо в матеріалі.

13 жовтня 2023 – яке церковне свято за новим і старим календарем

13 жовтня (26 жовтня за юліанським календарем) – день Іверської ікони Божої Матері.

Іверська ікона Божої Матері названа на честь Іверського монастиря на горі Афон. У ньому вона перебуває з початку XI століття і є чудотворною. Цей образ також називають Вратарницею або Портаітіссою – у свій час він знаходився над монастирськими воротами Іверського монастиря.

За переказами ікону написав апостол і євангеліст Лука з благословення самої Пресвятої Богородиці за часів Її земного життя. У IX столітті цей образ перебував у будинку вдови, яка жила біля Нікеї. Але за часів імператора Феофіла розпочалася боротьба з іконошануванням – у дім християнки увірвалися воїни, щоб знищити святині, один із них ударив списом у лик Богородиці, і з того місця одразу ж пішла кров. Щоб уберегти ікону, жінка віднесла її до моря та спустила на воду. Образ у вертикальному положенні так і пішов у море.

Пізніше син вдови прийняв чернецтво на горі Афон і розповів про те, що трапилося. Одного разу ченці Іверського монастиря побачили над хвилями вогненний стовп, який підіймався над образом Богоматері на воді. Ченці хотіли забрати ікону, але вона віддалялася від човна. Цієї ж ночі Богородиця з’явилася уві сні старцю Гавриїлу і звеліла йти по воді й забрати ікону. Так і сталося: Гавриїл безбоязно пройшов по воді і приніс ікону в монастир – її помістили спочатку в каплиці, а потім перенесли в соборний храм. Але сталося несподіване: ікона зникла з храму і її виявили над монастирською брамою. Образ повернули – історія повторилася. Так тривало кілька разів, поки Божа Матір знову не з’явилася старцю Гавриїлу і сказала, що буде берегинею монастиря. Біля входу побудували надбрамну церкву – там образ Іверської ікони Божої Матері перебуває і зараз. За переказами, він покине Афон перед Другим пришестям.

Іверська ікона Божої Матері вважається чудотворною – вона не раз допомагала монастирю: поповнювала запаси пшениці, зцілювала хворих і рятувала від варварів.

Образ Іверської Божої Матері можна впізнати за ранкою на щоці, що кровоточить, яку завжди зображують на лику.

***

Також 13 жовтня за новим стилем згадують великомучеників Карпа, диякона Папила, його сестру Агафоніку та Агафодора.

Свято 13 жовтня за старим стилем – день пам’яті святителя Михаїла, першого митрополита Київського. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 30 вересня.

Прикмети на 13 жовтня

Прикмети дня говорять про майбутню погоду і зиму:

сніг випав цього дня – зима ще нескоро буде;
журавлі полетіли в теплі краї – ось-ось буде мороз;
місяць у тумані – погода зіпсується.

У народному календарі 13 жовтня – свято Іверська, Агафонів день, Карпів день, Банний день.

Що не можна робити 13 жовтня

Що сьогодні не можна робити:

лихословити, лаятися, сваритися – це до нещасть і безгрошів’я;
ображатися і сумувати;
займатися важкою роботою по дому;
вживати спиртне.
Усі справи слід відкласти і присвятити час молитві перед чудотворною іконою.

Що можна робити 13 жовтня

У день Іверської ікони Богоматері добре піти до церкви та помолитися перед образом Божої Матері. У неї просять про позбавлення від недуг, розраду в бідах, захисту від пожежі та гарний урожай, моляться в різних важких життєвих обставинах. Іверську ікону Божої Матері радять тримати в будинку біля входу, щоб отримати захист від неприємностей.

За старих часів цього дня було заведено наводити лад у лазні та паритися, щоб прогнати всі недуги. У наш час, щоб не порушувати давню традицію, можна добре викупатися у ванній.

13 жовтня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Трохим, Микола, Карп, Веніамін, Микита.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.