Новини

Через борги опалювальний сезон у Чернівцях може бути під загрозою: як вирішать проблему

“Чернівцітеплокомуенерго” заборгувало “Чернівцігазу” майже 86 мільйонів гривень. Газовики стверджують, що така заборгованість “Чернівцітеплокомуненерго” напередодні опалювального періоду ставить під загрозу не лише сам його початок для підприємства як виробника тепла, але й підготовку газових мереж краю до найбільшого сезонного навантаження.

У “Чернівцітеплокомуненерго” зазначають, що борги зросли через те, що держава не відшкодовує різницю за економічно необґрунтований тариф, йдеться у публікації ” “.

“Станом на початок жовтня, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, заборгованість теплопостачальної компанії міста Чернівці за розподіл газу зросла майже вдвічі. Якщо в жовтні 2022 року комунальне підприємство боргувало 44,6 млн грн, то цьогоріч заборгованість сягнула 86,1 млн грн. Така тенденція порушує фінансову стабільність роботи АТ “Чернівцігаз” і стан розрахунків між учасниками ринку. Наразі одне теплопостачальне підприємство за надані послуги заборгувало більше, ніж все населення в Чернівецькій області. Тому ми вкотре інформуємо місцеві органи влади, громаду про ситуацію. Оскільки наявна заборгованість досягла свого піка та загрожує своєчасному початку опалювального сезону”, – зазначає комерційний директор АТ “Чернівцігаз” Дмитро Голубченко.

“Чернівцігаз” звернувся до “Чернівцітеплокомуненерго” з проханням розрахуватися за надані послуги, щоб мати змогу забезпечувати безперебійне надання послуг у новому опалювальному сезоні.

У “Чернівцітеплокомуненерго” звернулися до уряду, щоб пришвидшити компенсацію як відшкодування різниці за економічно необґрунтований тариф хоча б частково. Паралельно також звернулись за допомогою до міської влади.

“Проблеми виникли у зв’язку з економічно необґрунтованим тарифом. А ще на можливість сплат за розподіл газу, повпливало рішення про безумовне списання коштів за природний газ перед “Нафтогазтрейдингом”. Відповідно, у нас залишається менше ресурсів для сплати боргів за розподіл. Водночас тільки станом на 30.06.2023 року заборгованість держави перед підприємством складає 373 млн грн як відшкодування різниці за економічно необґрунтований тариф. Після трьох кварталів нинішнього року ця сума сягне вже 400 млн грн.
Тобто ми б змогли погасити борги, якби отримали компенсацію. Але зрозуміло, що в умовах воєнного стану невідомо, коли на цю компенсацію розраховувати. Звернулися до уряду, щоб пришвидшити цю компенсацію хоча б частково.
Паралельно також звернулись за допомогою до міської влади. На останній сесії прийняли рішення про виділення 40 млн грн на погашення боргу за розподіл газу”, – пояснює директор “Чернівцітеплокомуненерго” Олександр Корчунов.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.