Новини

Відкрили унікальний музей біля Дністра: розповідають про затоплені будинки на Буковині та Хмельниччині

Неподалік від Новодністровська відкрито унікальний музей, де акумулюють культурну спадщину сіл, затоплених внаслідок будівництва Дністровської ГЕС.

Про це повідомляє Новодністровське радіо.

Відкрили його у селі Грушка Староушицької громади.

Унікальний етномузей поєднує у собі експозицію та майстерню гончарства і травництва. Розташувався він у самому серці населеного пункту – найдавнішій глиняній хаті села біля криниці “Жива Вода”. За легендою це джерело сотні років слугувало місцем відпочинку для подорожувальників і дало початок поселенню.

Поруч із вигодами, які дали будівництво каскаду Дністровських ГЕС і ГАЕС, територія Подністер’я понесла і великі втрати. Затоплено десятки сіл, тисячі людей були вимушені покинути свої домівки, а щоб отримати компенсацію від радянського союзу ще й власноруч зруйнувати свої обістя.

Після відкриття музею, на якому відвідувачі могли познайомитись з експозицією, колекцією етноодягу, поспівати українських пісень, посмакувати чаями місцевого травника Микола Прудивус , зробити барвисті фото, на локації “Чарівна Хата” тривав тиждень Дністровської Спадщини.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.