Новини

Ціни на продукти восени: що може подорожчати на ринках Буковини

В Україні вже подорожчали деякі продукти, і ця тенденція посилиться з настанням холодів.

Експерти прогнозують зростання цін на найпопулярніші продукти, йдеться в публікації ” “.

Подорожчали помідори, огірки та яйця

Щоби дізнатися, як змінилися ціни, прямую на ринок “Центральний” у Чернівцях. Продавці розповідають, що ціни на овочі вже помалу зростають.

– Більшість продуктів уже подорожчала на гривню-дві. Хоча, дякувати Богу, трохи падає в ціні імпортний товар, а домашній уже закінчується, тому ціни на нього далі можуть зростати. Дуже шампіньйони подорожчали. Були по 100, а зараз вже по 135 гривень за кілограм. Помідори коштують 20-30 гривень за кілограм, а ось ці, рожевого кольору, то 100 гривень за кіло. Огірки – 40-45 гривень, – каже пані Надія.

Підходжу до іншого прилавка. Продавчиня саме набирає помідорів для покупця.

– Змінилися якось ціни за останній час? Може, щось дорожчає? – запитую.

– А що зараз не дорожчає? Он, помідори вже по 25 гривень за кіло. Добре, хоч встиг купити їх дешево, щоб заготувати на зиму, – каже чоловік, оплачуючи покупку.

– Дорожчає все потрохи. Помідори піднялися у ціні – 20-25 гривень, огірки також – 40-50 за кілограм. Трохи цибулька подорожчала – уже 20 гривень за кіло. Морква та буряк – по 15 гривень, на них ціна не змінилася. Картопля трохи впала у ціні. Капуста – по 15 гривень, – каже пані Наталія.

Продавчиня м’ясної продукції розповідає, що ціни змінюються залежно від постачальника.

– Зараз трохи зростають, але не надто відчутно, приблизно на гривню-дві. Що буде далі, не знаємо. Усе залежить від постачальників. Ціна на корми високі, електроенергія теж. Якщо підвищать на це ціни, вони виростуть і в нас, – каже жінка.

Підходжу до прилавка з крупами й розглядаю цінники.

Кілограм гречки – 50 гривень, рису – 55-60 за кіло, дорожчі сорти – 90-100.

– Ціни на крупи практично не змінилися. А от яйця подорожчали. Ще кілька тижнів тому були по 4 гривні 50 копійок, а зараз вже по 5,50-6,50 гривень за штуку, – каже продавчиня.

Що кажуть експерти

Овочі

Ближче до зими подорожчає більшість сезонних овочів. Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис МАРЧУК пояснив: щоб городина не зіпсувалася, її необхідно тримати у сховищах. Це додаткові витрати, зокрема на енергоносії. Тому більшість овочів намагаються продати зараз, а коли почнуть продавати зі сховищ, одразу підвищать ціни.

– Це може призвести до зростання на 10-15%, залежно від категорії продукції, – наголосив Д. Марчук.

А от ціни на борщовий набір можуть навіть трохи знизитися. За словами завідувачки відділу ціноутворення та аграрного ринку “Інституту аграрної економіки” Інни САЛО, у вересні очікується подешевшання борщового набору на 5-20%. Так, вартість капусти білокачанної та буряка знизиться до восьми гривень за кілограм, цибулі – до дев’яти, моркви – до 10 гривень за кіло.

Крупи

За словами аналітика Українського клубу аграрного бізнесу Максима ГОПКИ, очікується зростання цін на рис через скорочення обсягів поставок з Китаю, Індії й Пакистану. Цьогоріч імпорт буде на рівні 73 тисяч тонн, що на 17% менше проти показника минулого року. При цьому скорочення імпорту обумовлене як зростанням світових цін на рис, так і низькою платоспроможністю громадян України.

– Середня ціна на рис становить 60,70-79,00 грн/кг, вона буде змінюватися залежно від змін цін на внутрішньому ринку країн-експортерів, – пояснив експерт.

Ціни на інші крупи та борошно залишатимуться сталими. Зокрема вартість гречки може впасти на 3-5%. Помірні ціни будуть і на цукор, адже посівні площі під цукровий буряк аграрії збільшили на 35%. Проте на ціну може вплинути дорожнеча пального та зміна вартості електрики.

М’ясо

Може подорожчати і м’ясо. За словами наукової співробітниці відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Наталії КОПИТЕЦЬ, восени ціна може зрости на 4-5% через стабільний попит споживачів і зростання додаткових витрат на виробництво, адже дорожчають корми, зросли ціни на пальне й тарифи на електрику.

– У жовтні-листопаді можливе підвищення цін на м’ясо до 5%, – констатує експертка.

Молочні продукти

Варто готуватися й до нових цінників на молочну продукцію.

– Ціни на молочні продукти в першій половині осені можуть підвищитися через те, що останні півтора місяця була посуха, тому валовий надій молока зменшився. Це відчувають переробники, які підвищили закупівельні ціни на сире молоко раніше сезону, — пояснює аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим ГОПКА.

Яйця

З настанням холодів подорожчають і яйця. По-перше, зіграє роль сезонний фактор, адже восени їх виробництво зменшується, а витрати птахофабрик зростають через опалення й додаткове освітлення. Крім того, зіграє роль підвищення тарифів на електроенергію для бізнесу. Також потенційний ризик блекаутів узимку негативно впливатиме на цінові тенденції.

За прогнозом фінансово-економічного оглядача Богдана СЛУЦЬКОГО, до кінця 2023 року вартість 10 яєць може зрости щонайменше до 52 гривень, а максимально — до 80. Однак продукт не подорожчає до рівня торішніх показників.

Олія

Стабільною залишається ціна на олію – в середньому 65 гривень за літр. Ймовірно, дорожчати цей продукт найближчим часом не буде. Хоча тут також все залежить не лише від наших аграріїв, а й від того, що відбувається на світових ринках.

Хліб

–Відколи зросли тарифи на світло, ціни на хліб щомісяця зростають на 0,8-1%. Восени ціна на хліб може зрости ще на 1,0-1,5%, – каже заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.