Новини

У школах Буковини є невакциновані проти кору учні: якщо не щепитися, можливий спалах – Гопко

У школах наразі чимало невакцинованих дітей. Якщо не зарадити ситуації, можливі спалахи хвороби.

На Буковині триває кампанія вакцинації проти кору. Потрібно щепити 4796 осіб, а це 5761 щеплення. Вакцин надійшло достатньо.
Кір може привезти до важких ускладнень.

Про це йшлося на пресконференції, присвяченій темі вакцинації проти кору, пише molbuk.ua

Вакцину проти кору треба робити що 10 років. Її можна отримати у 160 пунктах вакцинації. Сімейні лікарі, медсестри пройшли відповідне навчання. Тож буковинців закликають щепитися, наголосила директорка департаменту охорони здоров’я ОВА Наталія Свестун.

“Вакцини є у кожній первинній ланці. Для дітей вони безкоштовні. Ми готові щеплювати в будь-який час, бо розуміємо, що кір – це серйозне захворювання. З 10 осіб у колективі, які контактували з недужим, дев’ять можуть захворіти. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом”, – коментує Н. Свестун.

Варто пам’ятати, що кір може призвести до дуже важких ускладнень, які проявляються якщо не відразу, то через тривалий час, навіть через 10 років.

“Просимо вас, шановні батьки, поставтеся відповідально до здоров’я дітей і власного. Вакцина є. Вона якісна, повністю відповідає термінам придатності, дотриманий холодовий режим”, – закликає чиновниця.

Вакцинація – це питання національної безпеки. Триває війна, тож ми не маємо права хворіти на недуги, яким можна запобігти завдяки щепленню, переконана гендиректорка обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Гопко.
На жаль, кампанія щеплення триває не так активно, як би того хотілося.

“Наразі вакциновані 52% дітей від тієї кількості, яку планували щепити у межах цієї кампанії. Більша частина – це дітки старші за рік. Школярі менш активно вакцинуються. Тобто у школах є нещеплені учні. І якщо вони занесуть у навчальні заклади кір, будемо мати спалахи”, – дає прогноз Н. Гопко.

Від 90-х років минулого століття в Україні фіксували чотири спалахи епідемії кору. Найчисленнішим був спалах із 2017 по 2020 роки, коли захворіло майже 6,5 тисячі осіб. Перший випадок кору на Буковині цього року нещодавно зафіксували в трирічної дитини.
“Термін спостереження за контактними особами завершився. Зважаючи на те, що всі щеплені, ніхто не захворів. Дитина отримує лікування амбулаторно, одужує. Те, що маля було щеплене, мало велике значення”, – каже Н. Гопко.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, дитина має отримати перше щеплення від кору в 12 місяців, друге — в шість років.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.