Новини

Церковне свято 3 жовтня: як уберегтися від лихого ока цього дня

3 жовтня за новим церковним календарем згадують священномучеників Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня – розповідаємо в матеріалі.

3 жовтня 2023 – яке завтра церковне свято за новим і старим календарем

3 жовтня (16 жовтня за юліанським календарем) – день пам’яті святого Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського, а також Рустика пресвітера і Елевферія диякона.

Діонісій жив в Афінах, у I столітті. Він здобув гарну освіту і поїхав в Іліополь (Єгипет), щоб вивчати астрономію. Там, у момент розп’яття Христа він став свідком сонячного затемнення.

Коли Діонісій повернувся додому, його обрали до Верховного суду Афін, званого Ареопагу, і суддю прозвали Ареопагіт. Пізніше до суду запросили апостола Павла – він роз’яснив християнське вчення і Діонісій увірував у Христа, став послідовником Павла. Три роки суддя супроводжував апостола і після став єпископом Афінським.

Коли за часів імператора Нерона пішли гоніння на християн, то апостолів Павла і Петра стратили. Тоді Діонісій вирішив будь-що-будь продовжити їхню справу. Він, а також священнослужитель Рустик і Елевферій вирушили проповідувати в Італію, Іспанію, Німеччину, Галію (Францію). У Лютеції Галлійській (нині Париж), їх схопили та кинули до в’язниці, а після стратили.

Церковне свято 3 жовтня за старим стилем – день пам’яті благовірного князя Михайла Чернігівського та його боярина Феодора, а також великомучеників Євстафія Плакиду, його дружини та дітей. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 20 вересня.

Прикмети на 3 жовтня

За прикметами дня судять, якими будуть осінь і зима:

якщо цього дня сиро й туманно, а в повітрі – багато білої довгої павутини – до погожої осені, сніг піде не скоро;
суха погода стоїть – взимку буде мало снігу;
шишки низько на ялинці ростуть – морози вдарять рано, а якщо високо – то буде морозно тільки наприкінці зими;
клен і береза не скидають листя повністю – зима буде холодна.

У народному календарі 3 жовтня – свято Денис Позимній або Денисів день. За старих часів у цей день остерігалися недоброго ока і намагалися не порушувати певні заборони.

Що не можна робити 3 жовтня

День 3 жовтня вважається одним із найскладніших у році. Що сьогодні не можна робити:

приймати непроханих гостей – принесуть у дім біду;
говорити “ні” коханим людям – може статися сварка, а помиритися буде важко;
підіймати з підлоги загублені кимось гроші;
стригтися – волосся ростиме повільно.

Також цього дня не радять відчиняти вікна надовго – за повір’ями, через них може проникнути нечисть. Але цьому є раціональне пояснення: на вулиці холоднішає, і упродовж легко підхопити застуду.

Що можна робити 3 жовтня

Добре вранці піти до церкви, а якщо немає такої можливості – помолитися вдома. У святого Діонісія просять допомоги в сімейних справах, вихованні дітей, сил, щоб подолати життєві негаразди.

Цього дня за старих часів на підвіконнях розкладали цибулю і часник – ними відлякували нечисть. Редьку, часник і цибулю з сіллю теж потрібно з’їсти з цією ж метою – або тому, що вони допомагають протистояти сезонним застудам. Вважається, що сни на Дениса Позимнього – віщі.

3 жовтня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Денис, Іван, Павло, Петро.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.