Новини

Ще видніється купол Темплю: у мережі з’явилося архівне відео Чернівців 1939 року

У мережі з’явилося архівне відео вулиць, площ та загальної панорами Чернівців 1939 року.

Його на своїй фб-сторінці опублікував депутат міськради Олексій Каспрук, пише molbuk.ua

На відео можна побачити, як вулицями міста курсує тролейбус. А також видніється Темпль (нині – кінотеатр “Чернівці”), який був урочисто відкритий 1877 року. Як відомо, у роки Другої світової війни Темпль підпалили, стіни будівлі встояли, проте внутрішнє оздоблення та покрівлю купола було знищено. Відповідальність за це лежить на німецьких та румунських військах, що зайняли місто 5 липня 1941 року.

Радянські чекісти теж намагалися знищити споруду синагоги, яку підірвали у 50-х роках. Зовнішні стіни будівлі встояли, проте купол було знесено. До будівлі, відбудованої в уцілілих стінах, додали четвертий поверх і двосхилий дах з фронтоном, і в 1959 році в ньому було відкрито кінотеатр “Жовтень”, перейменований в 1992 році в “Чернівці”. Сучасна будівля мало схожа на колишню, хоч і зберегла деякі його зовнішні обриси.

На відео можна побачити кадри з парку – нинішнього Центрального парку імені Шевченка, центральних вулиць, Резиденції митрополитів Буковини і Далмації.

Також відомо, що саме цього року, у лютому 1939 році, у Чернівцях почав курсувати тролейбус.

За даними вікіпедії, з 1938 по 1940 рік Чернівці входили до Сучавського цинуту. Наприкінці румунського панування Чернівці стали потужним економічним центром. 1936 року тут працювало 155 великих та 61 мала фірма.

У червні 1940 місто та вся Північна Буковина були анексовані у Румунії Радянським Союзом і увійшли до складу УРСР. У Чернівцях відбулися величезні зміни в національному складі населення: німців переселено 1940 до Німеччини, частина румунів переселилася до Румунії. Коли Німеччина напала на СРСР, 6 липня 1941 румунські та німецькі війська зайняли місто. Чернівці стали адміністративним центром губернаторства Буковина.

Німці за допомогою румунської поліції вбили чи депортували до Трансністрії більшість єврейського населення. Було зруйновано синагогу, мости через Прут та ін. Цілковито розгромлено українське і єврейське громадсько-культурне життя, багатьох діячів заарештовано. Проте завдяки діяльності мера Чернівців Траяна Поповича від депортацій та знищення було врятовано близько 20 тисяч чернівецьких євреїв.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.