Новини

Кількість серцево-судинних захворювань на Буковині зросла: як уберегтися

Фото: Чернівецька ОВА

Кількість випадків серцево-судинних захворювань на Буковині зросла на 30% порівняно з попереднім роком. Однією з причин є стрес через війну. Хворіють усі: і військові, і цивільні, і місцеві, і внутрішньо переміщені особи.

Про це на пресконференції повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОВА Наталія Свестун, пише molbuk.ua

Також серцево-судинні захворювання “помолодшали”: до прикладу, цього тижня зареєстрували 19-річного пацієнта з гострим інфарктом міокарда.

Водночас кількість летальних випадків унаслідок цих захворюваність знизилася, зауважила генеральна директорка Чернівецького обласного кардіологічного центру Ірина Маковійчук.

“Хоча ми маємо зростання понад 30% фактично по всіх нозологіях, у тому числі і по інфаркту, загальна летальність по області від серцево-судинних хвороб знизилася з 3,7 на 3,0. Це свідчить про те, що ми вчасно виявляємо, якоюсь мірою правильно лікуємо, використовуємо всі можливі на найвищому рівні методи лікування. І це позитивно впливає на показники інвалідності, смертності, летальності пацієнтів. Виходить, хворих більше, а показник летальності менший”, – зазначила Ірина Маковійчук.

У групі ризику – курці, чоловіки віком 40 років і більше, жінки віком 50 плюс, люди, які мають високий артеріальний тиск, та всі ті, хто неправильно харчується, веде малорухливий спосіб життя, палить та зловживає алкоголем.

“Тому ми просимо приходити хоча би раз на рік до свого сімейного лікаря на профілактичний огляд, щоби зробити звичайну електрокардіограму, загальний аналіз крові, коагулограму, біохімію. Це звичайні обстеження, завдяки яким можна виявити також якісь інші захворювання. Сімейний лікар виписує електронне направлення, з яким можна звернутися в будь-який заклад – як в обласну лікарню, так і в кардіологічний диспансер чи в інші заклади по Україні. Наші електронні направлення дійсні впродовж цілого року”, – додала Наталія Свестун.

Як відомо, сьогодні, 29 вересня, відзначають Всесвітній день серця.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.