Новини

Пішохідна та без бордюрів: якою буде після ремонту вулиця в центрі Чернівців

Вулиця Заньковецької стане пішохідною, а біля кінотеатру “Чернівці” облаштують відкриту літню сцену та зону для відпочинку дітей і дорослих.

У Чернівцях у рамках Європейського тижня мобільності презентували проєкт реконструкції вулиці Заньковецької, пише molbuk.ua

Замінять усі мережі і зроблять зливову

“Ідея в тому, щоби з’єднати площі Філармонії та Театральну пішохідною вулицею Заньковецької, – каже головний архітектор міста Дмитро Домітрюк. – Вона буде безбордюрною, на одному рівні. Але при цьому є поздовжній ухил, і ми з ним маємо рахуватися. Хочемо зробити цю похилість менш відчутною. Складність полягає ще в тому, що всі інженерні мережі дуже зношені і підлягають заміні. Плюс додатково будуватиметься нова зливова мережа: досі її взагалі не було. Погодили з “Чернівціобленерго”, що всі повітряні лінії електропередач також будуть сховані під землю”.

По центру планують поставити клумби з зеленню. Очікують, що тут з’явиться більше літніх майданчиків. Дніпровська компанія “Експолайт” облаштує якісне освітлення різних типів.

“При реконструкції ми не могли не врахувати територію, прилеглу до кінотеатру “Чернівці”. Вважаємо, що в неї є великий потенціал. Зокрема, під пагорбом поблизу є недіючий пожежний гідрант. Ми обговорили це питання з рятувальниками та водоканалом. Узгодили, що за умови встановлення пожежного гідранта зможемо використовувати ту територію. Там плануємо облаштувати ще одне місце проведення часу як для дорослих, так і дітей. Це потужна локація достатньої площі, яка стане комфортною і тінистою. Там поставимо деяке обладнання для дітей, а також лавиці і відкриту літню сцену для виступів”, – розповідає Дмитро Домітрюк.

Наразі проєкт проходить експертизу. Тож коли розпочнуть ремонтні роботи, залежить від того, скільки часу вона триватиме. У мерії сподіваються, що цього року візьмуться принаймні за заміну мереж.

“Прогнозувати у старому місті важко, – зізнається головний архітектор. – За проєктом одне плануєш, а там виявляється зовсім інша картина. У процесі будівництва випливають багато несподіванок і додаткових робіт – заміна вводів та інше. Будемо докладати всіх зусиль, щоби роботи завершити впродовж 2024 року. Планували цьогоріч розпочати заміну мереж. Але все залежить від фінансування”.

Транспорт пустять в об’їзд

Архітектор Богдан Курніцький зазначає, що у проєкті максимально зосередили увагу на безбар’єрному русі та озелененні. Відштовхувалися від уже існуючих комунікацій на вулиці. Паралельно розробляли благоустрій довкола кінотеатру “Чернівці”.

“Хочемо по максимуму розкрити зони, які були недоступні з боку Заньковецької. Запропонували універсальну зону, де зможуть погратися діти та відпочити дорослі. А ще там буде місце для виступів вуличних музикантів. З іншого боку кінотеатру, на вулиці Університетській, зробимо острівець, який дасть можливість облаштувати тіньову зону і в той же час комфортне місце очікування. Усе це – аби вулиця стала якомога мобільнішою і використовувалася для різних заходів – виступів, відкритих просторів, кав’ярень, встановлення вуличних меблів тощо”, – каже Богдан Курніцький.

У планах також – перехід Університетською та зручні пішохідні шляхи на вулиці С. Бандери.

“Не забуваємо і про рух транспорту. Наразі пропрацьовуємо ідею, щоби весь транзитний транспорт спрямувати малим кільцем об’їзду центральної частини. Йдеться про вулиці Шевченка, Кобилиці, Чернишевського”, – додав Дмитро Домітрюк.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.