Новини

Хочуть створити е-реєстру військовозобов’язаних: У Раді зареєстрували законопроєкт

18 вересня на сайті Верховної Ради з’явився проєкт закону щодо створення електронного реєстру військовозобов’язаних.

Про це пише 24 канал.

У пояснювальній записці йдеться, що завданням законопроекту є:
уточнення взаємодії державних реєстрів під час надання статусу учасника бойових дій;
спрощення процедури оформлення статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

До Реєстру заноситимуть такі відомості, як:
персональні дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
службові дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
дані про потребу в комплектуванні особовим складом ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, крім інформації, що становить державну таємницю.

І Володимир Зеленський, і новий міністр оборони заявляли про перезапуск відомства, який базуватиметься на його цифровізації.

“Усе, що можна, маємо оцифрувати. Інформація про воїна має бути в діджиталі: електронний військовий квиток, цифровізація ВЛК і шпиталів, електронний журнал, звіт для військових”, – наголосив Рустем Умєров.

Слід зазначити, що ідея створити е-реєстр військовозобов’язаних не нова. Закон про єдиний електронний реєстр призовників схвалили ще у 2017 році, а формально реєстр запустили 28 березня 2022 року. Однак там не було повної бази військовозобов’язаних.

Наразі відомо, що реєстр з назвою “Оберіг” вже майже готовий на 90%. У ньому є більшість військовозобов’язаних. У жовтні його планують остаточно доробити.

Водночас невирішеним залишається питання роздачі повісток в електронному вигляді. Через Дію це робити не планують. За словами заступниці голови парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Мар’яни Безуглої, навіть без запуску електронних повісток реєстр дозволить вирішити окремі проблеми з мобілізацією.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.