Новини

“Барс. Незакінчена справа”. Режисерка розповіла, як знімали фільм про легендарного кіборга з Буковини

Волонтерська команда журналістів-документалістів “Сектор Правди” працює над фільмом, героєм якого є легендарний кіборг з Буковини Валерій Краснян із позивним “Барс”. Режисерка фільму Марія Яремчук каже, що частина творчої команди фільму була знайома з Барсом ще з 2015 року.

Тому коли постало питання, про кого знімати новий документальний фільм, всі одностайно вирішили – розповісти саме про Валерія, пише molbuk.ua

– Ми розпочинали як журналісти інформаційного відділу Добровольчого Українського Корпусу. Ще у 2015 році ми висвітлювали діяльність другої штурмової роти, в якій командиром був саме Барс. Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, Валерій поїхав на фронт. Звістка про його смерть нас неабияк шокувала, – розповідає режисерка фільму Марія Яремчук.

Фільм знімали на Буковині, а також в інших регіонах України…

У доробку творчої команди – уже не один відзнятий документальний фільм.

– Раніше ми зняли фільм про нашого побратима з позивним “Самурай”, який зараз служить у ЗСУ. Тобто наша команда має певний досвід у зйомках біографічних портретів. Тож ми вирішили, що Барс також заслуговує на власний документальний фільм в історії українського кіно, – каже Марія Яремчук. – За короткий проміжок часу ми зрозуміли, як втілити ідею в реальність. Український культурний фонд оголосив конкурс кінопроєктів на 2023 рік, ми подали свою заявку, і її підтримали. Завдяки підтримці культурного фонду фільм про нашого Барса побачить вся Україна…

Щоб розповісти про історію життя військовослужбовця, творча команда поспілкувалася з рідними та близькими друзями Валерія.

– Ми знайшли контакти всіх фронтових побратимів Барса, його друзів. Перший, з ким ми поговорили, – це був саме близький друг Барса з позивним “Француз”, який розповів про історію загибелі Валерія та їхній бойовий шлях у 2022 році. Також вдалося поспілкуватися з родиною Барса – його дружиною Наталкою, дітьми, познайомилися з кумами Валерія та друзями, – розповідає режисерка.

Фільм про Валерія Красняна “Сектор правди” знімав на Буковині, а також у інших регіонах України – у Києві, на Полтавщині та на Тернопільщині.

– Деякі кадри ми відзняли у рідному селищі Валерія – у Глибоці, відвідали школу, де він раніше навчався, зустрілися з побратимами, які разом з Барсом боронили Харківщину, і сьогодні продовжують боронити кордони нашої держави. Не змогли оминути його рідну другу штурмову роту “Чорні поплавки”, де він навчав військових правильно і грамотно воювати. Наш фільм – це біографічний фільм з філософською складовою… Ми дізналися, як Барс готувався до служби в лавах ЗСУ, чому вважав, що захист України є важливим, досліджували його біографію, – каже Марія Яремчук.

“Хотіли передати слова Барса, які він часто казав своїм близьким”

Творча команда фільму налічує до 30 людей.

– Кістяк команди залишається незмінним: я є режисеркою, моя колега Алла Мегель – літературна редакторка, продюсери Сергій Шкуро та Володимир Ханас, оператори Максим Мельник та Віктор Надточій. Разом ми змогли створити вже не один документальний фільм. Звісно ж, до команди долучалися ще нові учасники, проте важко сказати, скільки людей точно налічує наша команда. Над фінальним продуктом орієнтовно працює від 20 до 30 осіб, – ділиться Марія.

Марія зізнається, що в основу фільму лягли слова Валерія Красняна, які він завжди казав людям.

– Ми хотіли передати слова Барса, які він часто казав своїм близьким та побратимам: “Ця війна є нашою незакінченою справою… Якщо ми не закінчимо її зараз, то надалі це доведеться робити нашим дітям та онукам”. Це і є головною думкою фільму. Хочемо, щоб глядачам відгукнулися ці слова під час перегляду фільму, – зазначає режисерка.

Наразі ще не має точної інформації, коли і де відбудеться прем’єра фільму про Барса. Марія Яремчук зауважила, що сьогодні тривають перемовини, де його покажуть у Чернівцях. Творча команда впевнена, що глядачі зможуть його побачити вже ближче до кінця вересня.

Уже 23 вересня о 17.00 в культурно-мистецькому центрі імені І. Миколайчука у Чернівцях відбудеться допрем’єрний показ
документального фільму “Барс – незавершена справа “.

Довідка:

Валерій Краснян (Барс) – доброволець, кіборг, військовослужбовець 107 окремої бригади територіальної оборони Збройних сил України, учасник російсько-української війни з 2014 року. Кавалер орденів Данила Галицького та Народний Герой України.
Валерій Краснян народився 20 лютого 1971 року в селищі Глибока.

Восени 2014 року записався добровольцем у батальйон “Айдар”. Брав участь у боях у місті Щастя, Весела Гора, Металіст, Савур-Могила. Вивозив поранених з-під Іловайська. Згодом перейшов у Добровольчий український корпус, де Барса призначили командиром 2-ї штурмової роти 5-го батальйону. Рота воювала в найгарячіших точках – Піски, Донецький аеропорт, шахта “Бутівка”.

У 2015 році став керівником Центру допомоги учасникам АТО.
Був представником президента з питань учасників АТО та радником голови Чернівецької ОДА. Обіймав посаду головного спеціаліста відділу апарату обласної державної адміністрації.

З початком повномасштабного російського вторгнення повернувся з-за кордону і вступив із лютого 2022 до лав Української добровольчої армії (де очолив “Роту Барса” у рідному 5-му батальйоні), а влітку 2022 – до 107-ї окремої бригади Сил територіальної оборони Збройних сил України. Учасник боїв за Київ, Харків та Харківщину.

Загинув 24 листопада 2022 року під час виконання бойового завдання в Харківській області, підірвавшись на міні.
Похований 27 листопада 2022 року на Алеї Слави.
Залишилися дружина, донька та син.

У грудні 2022 року депутати Глибоцької селищної ради Чернівецької області звернулися до Президента України з пропозицією нагородити Валерія Красняна званням Героя України.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.