Новини

Два роки боровся з раком легень: помер колишній нардеп з Чернівців Ян Табачник

Помер колишній нардеп та музикант з Чернівців 79-річний Ян Табачник. Він два роки боровся з важкою хворобою – рак легень.

Про це повідомляє журналіст Михайло Маслій у фейсбук, пише “УП”.

Читайте також: “Був фахівцем своєї справи”: на Буковині помер лікар Михайло Цимбалюк

Як зазначає Маслій, Табачник пройшов понад 100 сеансів хіміотерапії та опромінення у найкращій приватній клініці Ізраїлю в Тель-Авіві.

“На одного філософа в світі стало менше. Після 20 години вечора 11 вересня 2023, у Тель-Авіві, в лікарні, на 79-му році життя спочив у Бозі Ян Табачник…” – написав журналіст.

Хто такий Ян Табачник

Ян Табачник народився 31 липня 1945 року в Чернівцях у єврейській родині. Освіту здобував на музично-педагогічному факультеті Мелітопольського державного педагогічного інституту (1985—1990) та юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

1964—1965 — артист Астраханської обласної, згодом — Калмицької державної філармонії.
1965—1966 — музикант-інструменталіст Аджарського відділу Грузинської державної філармонії.
1967—1968 — акордеоніст, Держфілармонія ПБК; соліст джаз-оркестрів Марка Горєліка та Шико Аранова.
1968—1969 — повертається до Чернівців, де протягом восьми років працює директором РБК Першотравневого району.
1979—1994 — на запрошення Запорізької обласної філармонії переїздить до м. Запоріжжя, де створює та стає художнім керівником фольклорного ансамблю “Сурми”, гурту “Новий день” та інструментального колективу “РИФФ”.
1995 — створює в Одесі Муніципальний театр музики Яна Табачника.
1997—1998 — професор кафедри народних інструментів Київського національного університету культури та мистецтв. Має почесні професорські звання у кількох музичних вишах, серед яких Тель-Авівська та Донецька консерваторії.
Протягом 1999 року їздив з агітаційним туром за кандидата у Президенти України Леоніда Кучму по в’язницям та колоніям.
З 2000 року — заступник голови опікунської ради Всеукраїнського Фонду “Надії і Добра”.

У 2000-му році створив у Києві Міжнародний творчий центр Яна Табачника, найуспішнішими проєктами якого є телевізійне шоу “Маю честь запросити” (виходило на українському телебаченні протягом 20 років, і за цей час програму подивилися 700 мільйонів глядачів у різних країнах світу) та щорічний Міжнародний конкурс-фестиваль професійного виконавського мистецтва AccoHoliday, в якому взяли участь молоді акордеоністи, виконавці як естрадно-джазової, так і класичної музики, з понад 40 країн світу.

Із 1987 року Ян Табачник виступав із сольними концертами в Австрії, Фінляндії, Польщі, у 90-ті неодноразово гастролював у США, Канаді, Німеччині, Австралії, Великій Британії, Ізраїлі та інших країнах. Став лауреатом численних конкурсів і фестивалів, привіз в Україну визнану єврейським світовим товариством нагороду “Золота менора”. Пострадянський простір об’їздив від Кушки до Діксона, від Сахаліну до Карпат, що підтверджує колекція концертних афіш музиканта, найстарішою з яких 60 років.

Ян Табачник – кавалер ордена князя Ярослава Мудрого V ст, повний кавалер ордена “За заслуги”, Заслужений артист УРСР (1989). Народний артист України (1994).

Депутатська діяльність

Депутат Верховної Ради 5-го скликання з 04.2006 від Партії регіонів, № 20 в списку.

У 2007—2012 — Депутат Верховної Ради 6-го скликання з 11.2007 від Партії регіонів, № 20 в списку. На час виборів: народний депутат України, член ПР.

У 2012—2014 — Депутат Верховної Ради 7-го скликання.

Входив до комітету з боротьби з організаційною злочинністю і корупцією. У політику, за словами музиканта, його привела громадська діяльність: Ян Табачник був заступником голови опікунської ради Всеукраїнського благодійного фонду “Надії й Добра”, діяльністю якого опікувалася перша леді України Людмила Кучма. Працюючи з фондом, він об’їздив з концертами й гуманітарною допомогою більше сотні дитячих будинків та шкіл-інтернатів України, а також виправно-трудові колонії, в тому числі для неповнолітніх злочинців. Для деяких в’язнів музикант добився перегляду справ і допоміг повернутися до нормального життя.

Є ініціатором створення й очільником клубу “Маю честь”, члени якого придбали 35 будинків для багатодітних та малозабезпечених українських сімей. У 2008 році до 600-річчя Чернівців подарував рідному місту пам’ятний знак. Автор унікальної роботи — видатний скульптор Зураб Церетелі.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.