Новини

«Дуже боляче»: університет обурило відео студентів-першокурсників, які образили матфак ЧНУ

Громадськість Чернівців збурило відео, в якому близько сотні студентів інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук ЧНУ за командою вигукують образливе слово на адресу факультету математики та інформатики ЧНУ.

Відео, записане, вочевидь, під час посвяти у першокурсники, опублікували у мережі, пише molbuk.ua

На ньому хтось поза кадром жіночим голосом каже: “Три-чотири!”, і студенти дружно вигукують: “Матфак – х**я!” Після цього всі регочують і аплодують.

Побачене обурило багатьох – передусім викладачів матфаку.

“Я викладаю на факультеті математики та інформатики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, більш відомому як “матфак”. На спеціальність “Математика”, яку я представляю, я майже ніколи не агітую, особливо якщо абітурієнт має плани вступити на комп’ютерні науки чи то програмну інженерію, або прикладну математику чи інтернет речей, розуміючи сучасний стан ринку праці. Тим більше, що різні спеціальності зараз обслуговуються різними факультетами, і невідомо, до чого ляже душа того чи іншого МініМудрика… Тому мені дуже тяжко було дивитися ось це відео, яке є частиною посвяти першокурсників Інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук нашого ж університету.

Відео, відзняте на “три-чотири”, зі слоганом “матфак – **йня”, з радісними оплесками та усмішками. Відео, яке ототожнює рівень бакалавра з рівнем бомжа. Відео, яке робить студентів-першокурсників ІФТКН мавпами. Відео, яке робить боляче студентам матфаку. Відео, яке вже стало гіркою і нікому не потрібною історією, але викличе великий резонанс. Відео, за яке можна вибачатися, але вже неможливо стерти”, – написала викладачка Олена Карлова.

“У час, коли весь світ боїться вжити невірне слово чи формулювання, щоб не образити за расовою, релігійною, національною, гендерною чи віковою ознакою. В час, коли із обігу західних країн вилучаються слова, що могли б образити веганів чи алергіків. В час, коли ми щоденно боремось із зовнішнім ворогом. Допустити ось таке???? Особи, що відтворили хоч один звук на цьому відео, завалили тест на наявність інтелекту, людяність і не гідні називатись студентами. Чекаємо реакції керівництва університету”, – відреагувала почесний консул Австрії у Чернівцях Людмила Осачук.

Декан факультету математики та інформатики ЧНУ Ольга Мартинюк у коментарі molbuk.ua зізнається: їй та іншим викладачам, які побачили відео, боляче та неприємно.

“Прикро, бо такого би не мало бути. Через це настрій поганий, бо ти не розумієш, що відбувається і чому. І себе опанувати доволі складно. Я намагаюся стримуватися і говорити виважено, але емоції насправді зашкалюють, бо це болить. Ситуація дуже неприємна, вона не мала би мати місця відносно жодного факультету і колективу. Це взагалі неприпустимі речі, які свідчать про невихованість та ще багато про що. А ще дуже боляче через те, що в Інституті працює надзвичайно багато викладачів, які раніше закінчили матфак або працювали тут. Та ще й ректор університету теж – із матфаку. Тобто це взагалі для мене шок за шоком. Люди, які організовували це, у першу чергу принизили себе, хоча хотіли образити нас. Нам неприємно і боляче, так”.

Ольга Мартинюк припускає, що відео записали під час посвяти студентів Інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук ЧНУ.

“Скоріш за все, на відео – представники різних спеціальностей інституту. Навряд чи це одна спеціальність, тому що там студентів надто багато для однієї спеціальності. У такий “гарний” спосіб відбулося їхнє перше знайомство з університетом. Але хто саме кричав “три-чотири”, що передувало цьому – деталей я не знаю. Про це вже дізналася згодом. Направила офіційні звернення до керівництва Інституту, аби вони розібралися у ситуації і все мені пояснили. А відтак покарали причетних”, – каже декан.

Особливо образливо ще й тому, що чимало студентів та випускників факультету математики та інформатики віддали життя та здоров’я у боротьбі за незалежність України.

“Ми цього року поховали студента 4 курсу, який навіть не встиг вступити до магістратури. Він присилав мені з окопів виконані завдання, лабораторні, реферати…” – згадує Ольга Василівна.

Таку ганебну “посвяту” в студенти не порівняти з тією, яка відбулася цьогоріч на “матфаці”.

“Пишаюся тим, як пройшла посвята на території нашого факультету. У нас були урочистості на 8.20, перша пара розпочалася зі знайомства з керівництвом і між самими студентами. У нас були чудові побажання і від викладачів. Ми жартували, що математика – це не так страшно, що ми навчимо не боятися. І цією стежкою студенти можуть іти спокійно разом із нами. Ми промовляли слова вдячності ЗСУ. О 9.00 – як зазвичай, провели хвилину мовчання, віддаючи шану загиблим захисникам. Лунав гімн, на відео діти скандували: “Було, є і буде так – кращим з кращих є матфак!” – усміхається декан.

Навіть якщо дивитися на це відео як на юнацькі жарти, то це й на “приколи” не надто тягне, вважає Ольга Мартинюк.

“Воно не схоже на безневинний жарт. Навіть якщо хтось так хотів пожартувати, то це просто неприпустимо. Мені досі неприємно, як і багатьом нашим викладачам, які побачили це відео. Навіть якщо його видалять, воно залишиться у пам’яті багатьох людей. Проблема насправді глибша, ніж може видаватися на перший погляд. Тому що в цей час не має бути ворожнечі. Українці мають бути об’єднані. У нас є одна-єдина мета, якої ми повинні досягнути якнайшвидше”, – переконана освітянка.

У коментарях дописувачі почали вимагати у керівництва університету покарати винних, у тому числі й організаторів цього “дійства”.

Ректор ЧНУ Роман Петришин у коментарі molbuk.ua повідомив, що студентська спільнота вибачилася перед усіма, кого могло образити це відео. Тож наразі інцидент вичерпаний.

“Вийшла дурня, але ситуацію вирішили, тож питання закрите. В інституті провели індивідуальні та групові бесіди зі студентами. Студентська профспілка офіційно вибачилася у соцмережах перед факультетом математики та інформатики. Тож ми вважаємо, що питання закрите”, – сказав ректор.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.