Новини

«Гарні приміщення не втратили в ціні»: яка ситуація на ринку комерційної нерухомості у Чернівцях

Спочатку коронавірус, а пізніше війна стали неабияким випробуванням для ринку комерційної нерухомості міста.

Чимало бізнесів припинили свою роботу, деякі підприємці обрали онлайн-формат роботи та відмовилися від оренди офісів. Зараз на платформі “OLX. Нерухомість” розміщено 222 оголошення про оренду комерційної нерухомості у Чернівцях.

“Ситуація не надто позитивна”

Яка зараз ситуація на ринку оренди та продажу комерційної нерухомості, розповіли чернівецькі рієлтори.

– Комерція найбільше постраждала під час пандемії коронавірусу. Війна так само не додала попиту комерції. Багато бізнесів просто згорнули свою діяльність. Тож ситуація на ринку комерції зараз не надто позитивна. Але якщо це гарні приміщення, наприклад, фасадні, такі як на вулиці Кобилянської, на проспекті Незалежності, на вулиці Небесної Сотні, на Головній, то, звичайно, вони не втратили ні в ціні, ні в попиті. Менш привабливі пропозиції не дуже активно продаються чи здаються в оренду, – пояснює рієлтор Володимир КИФЯК.

Ціни на оренду залежать від розташування приміщення та його стану.

– Якщо приміщення не дуже привабливе, з поганим розташуванням, воно може коштувати копійки. Якщо ж це непогане розташування, наприклад, вулиця Кобилянської чи проспект Незалежності, то й ціни відповідні. Фасадні приміщення на першому поверсі стартують від 10 доларів за квадратний метр і можуть сягати аж 30. Якщо ж це другий поверх, десь у бізнес-центрі, – ціни від трьох до семи доларів за квадрат. Та ціна залежить від багатьох факторів. Склади, наприклад, вартують від долара за квадратний метр. Коли через коронавірус ціни на комерцію впали, то з того моменту вони більше не підвищувалися. Але це не стосується топових місць, – каже експерт.

На деякі приміщення попит зріс

Рієлтор Віталій ЛИСІНСЬКИЙ зазначає, що на ринку комерційної нерухомості суттєвих змін немає. Ситуація лише стала більш стабільною, адже на Буковину переїхало чимало компанії зі сходу України.

– Частково попит навіть зріс, але в прохідних районах на приміщення з середньою площею. Десь впали ціни на нерухомість у неактуальних районах, десь трохи зросли. Адже підприємці шукають гарні місця для бізнесу. Щодо продажу комерційної нерухомості ситуація зараз така собі. Якщо раніше люди шукали, купували, продавали, то під час війни з продажами складніше. Мій знайомий, який займався лише комерційною нерухомістю, був змушений перейти на оренду і продаж квартир, адже його бізнес практично завмер, – каже рієлтор.

Віталій розповідає також і про ціни на оренду комерційної нерухомості. За його словами, склад без ремонту можна орендувати за три-чотири долари за квадратний метр. Офісне приміщення без ремонту – п’ять-сім доларів.

– За повноцінне приміщення з гарним фасадом, ремонтом, у прохідному місці доведеться заплатити 10-12 доларів за квадратний метр. 15 доларів – це дуже гарне приміщення, у дуже людному районі. Я нещодавно здавав 42 метри квадратних на проспекті Незалежності за 600 доларів на місяць. Минуло буквально два-три місяці – і мені вже пропонували “перебити” оренду й ціну 800 доларів. Тобто це вже 20 доларів за метр квадратний, – каже В. Лисінський.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.