Новини

Саме час консервацій: у скільки обійдеться буковинцям цьогорічна заготівля овочів на зиму

Кінець літа традиційно для усіх – це час консервацій. Не зупиняє традицію навіть війна. Навпаки, не маючи впевненості у завтрашньому дні, люди почали більше заготовляти на зиму.

Як змінилися ціни на популярні овочі та у скільки цьогоріч обійдеться буковинцям консервація, кореспондентка ” ” дізнавалася на гуртовому ринку на Зеленій, йдеться в публікації ” “.

На ринку, що на Зеленій у Чернівцях, уже розпочався ажіотаж: люди масово закуповують овочі. Найбільше – помідори, огірки, перець та ротунду.

Продавці розповідають, що ціни на більшість овочів зараз впали. Здорожчали лише огірки, порівняно з липнем.

– Зараз попиту більше на помідори, адже вони дуже дешеві. Є навіть по п’ять гривень, і по 10, 15, залежно від сорту. Сині також люди купують, вони по 15 гривень за кілограм, можна й дешевше знайти. Огірки – 20 гривень, якщо сорт “Роднічок” – по 30. Перець дуже добре купують – по 35 гривень за кіло. Він тримається у ціні і, напевно, вже і не впаде, адже немає на базарах перцю з Херсона. Ротунда недорога – по 20-30 гривень за кілограм. Цибулька – по 20. Люди готуються до зими, купують. Єдине, на що скаржаться, – то на спеку, адже важко нести багато продуктів. Тому купують потрохи, – каже продавчиня Оля.

Розмову час від часу переривають покупці. Люди запитують ціни, роздивляються, купують по кілька кілограмів овочів.

“Беру так, щоб на сім’ю вистачило”

За іншим прилавком неподалік продавчиня набирає великий пакет ротунди.

– Це вже на консервування? – запитую

– Звичайно, готуємося. Цього року небагато купую, бо ціни ще кусаються. Але так щоб на сім’ю вистачило, – каже жінка.

Продавчиня розповідає, що скільки коштує.

– Баклажани – 18 гривень за кіло. На помідори ціни впали, а от огірки здорожчали. Через спеку вони висихають, немає зараз великого врожаю. Ротунда – 30 гривень. На неї теж впала ціна, бо ще недавно коштувала 50 за кілограм. Капуста – 15 гривень. Люди купують, але не так активно. Щось цього року не хочуть активно консервувати. З цією війною не знаємо, що нас завтра ще чекає. Але потрохи беруть огірочки, помідорки, почали брати вже ротунду, баклажани, – каже продавчиня Зіна.

Трохи далі бачу продають персики та сливи. Запитую про ціни та чи купують їх буковинці на варення.

– Беруть, беруть. Слива на роздріб коштує 20 гривень, якщо брати ящик, то за 10 гривень. Персики по 40, якщо брати багато, то по 30 за кіло, – каже продавчиня.

“Беруть і по кілька кілограмів, і по кілька ящиків”

На гуртовому ринку ціни трохи нижчі.

Біля буса з перцем зібралося чимало людей. Беруть одразу по чотири-п’ять кіло, адже так вигідніше, кажуть покупці.

– Якщо один кілограм брати, то коштують 30 гривень за кілограм. Якщо більше, то даємо по 28. Ціни не змінилися, ми із три тижні тому, і зараз продаємо по тій самій ціні. Перець – з Миколаєва, дуже гарний і смачний. Люди беруть і по кілька кілограмів, і по кілька ящиків, якщо на велику сім’ю, – каже пані Оксана, продавчиня.

Біля іншого прилавка ціни трохи дешевші. Ротунда – по 20 гривень за кіло, помідори – 10 гривень, баклажани – 12, перець – 20-25 гривень.

– Це все гуртові ціни. Дешевше не знайдете, – каже продавчиня Наталія.

Неподалік, біля іншого буса, бачу багато ящиків помідорів. Сортів тут на будь-який смак.

– Ціни від восьми гривень за кіло і до 45. Найдорожчі – ось такі, чорна. Люди зазвичай беруть помідори за ціною від 8 до 15 гривень. Та попит поки що не сильний на них, – каже продавець Едуард.

Продавець цибулі також нарікає на низький попит. Каже, минулого року було краще.

– Цього року продаж дуже слабкий. Порівняно з минулим роком попит дуже впав. Люди торік більш активно купували. Зараз більше економлять, не беруть багато. Усі скаржаться, що не мають грошей, – каже пан Олександр.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.