Новини

Навіть не думає зупинятися. Священник з Івано-Франківщини вже майже 40 років створює кросворди

Ігор Кутний – священник родом з міста Рогатина, править служби у церквах Православної церкви України, але має улюблене хобі – складання кросвордів.

До 27 років отець Ігор навіть не думав, що усе своє подальше життя пов’яже саме з такою справою. Складно підрахувати, скільки кросвордів уклав священник, адже вже майже 40 років щодня створює їх і навіть не думає зупинятися, пише molbuk.ua

– З молодості обожнюю укладати кросворди. Хоча не повірите, але до 27 років негативно ставився до них, іноді вони мене навіть дратували. Пам’ятаю, у 80-х роках, коли служив прапорщиком у Грузії, то певний час, поки підліковувався, перебував у госпіталі. На той час у моїй палаті на комоді поруч зі мною лежав збірник кросвордів. Я не розгадував його, а навпаки намагався тоді підібрати до нього свої слова. Коли дійшло до першого створеного авторського кросворда, то я вирішив надіслати його у Тбілісі (ред. – столиця Грузії) до регіонального видання, – розповідає І. Кутний.

Перша спроба опублікувати кросворд на сторінках регіонального видання у Тбілісі вийшла невдалою.

– У публікації відмовили. Сказали, що кросворд жахливий, адже я його неправильно оформив. Тож я вирішив завітати до редакції, де й зустрів кореспондента, що написав той відгук. Він мені порадив, яких вимог дотримуватися під час створення кросвордів та як правильно їх оформляти. Наступного разу у виданні дали згоду на публікацію кросворда, – каже отець Ігор.

Один кросворд створює за пів години

Священник також створив декілька тематичних кросвордів про видатних людей України.

– Коли я служив на Київщині, то мав можливість познайомитися з багатьма відомими особистостями. Зокрема писав кросворди для таких видань, як “Світогляд”, “Вечірній Київ”, “Сільські вісті”. Неодноразово до мене зверталися люди з проханням створити кросворди, – каже І. Кутний. – Зараз я підтримую зв’язки з Національною академією наук України. Сам Ярослав Яцків, головний редактор журналу “Світогляд”, звертався до мене з проханням – створити тематичний кросворд.

У створенні нових кросвордів отцю Ігорю в пригоді стають енциклопедичні довідники.

– Я ніколи не зупинявся писати кросворди. Пам’ятаю, кореспондент однієї з газет сказав: “Цінність кросвордів – у новизні слів”. Я ці слова запам’ятав і відтоді керуюся ними. Мені подобається писати тематичні кросворди. Якщо це про відомих людей, то цікаво досліджувати їхню біографію, шукати маловідомі для всіх слова, – розповідає священник.

Створення одного кросворда займає близько пів години. Найбільший авторський кросворд священника складається з 44 слів.

– Коли хочу знайти щось нове під час написання кросворда, то мені допомагає також інтернет. Щоб укласти один кросворд, мені потрібно 20-30 хвилин. Це стосується звичайного кросворда, але все залежить від кількості та побудови клітинок для розміщення слів. Щодо тематичних кросвордів, то там, навпаки, треба трохи погратися зі словами. У мене є навіть такий кросворд, який немає жодної чорної клітинки, – зауважує Ігор Кутний.

Надалі отець Ігор і далі править у церкві, але не забуватиме про улюблене хобі.

– Буду й надалі писати кросворди і водночас правитиму служби в церквах, адже хочу донести до людей справжню істину. А написання кросвордів є і буде задоволенням для мене,– зазначає Ігор Кутний.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.