Новини

«Якщо хочемо вижити – мусимо перемогти»: політолог із Чернівців – про майбутнє України

Ми ще перебуваємо на тій стадії, коли забезпечуємо нашу мінімальну, але основну для нашої державності мету – вистояти й обов’язково перемогти. Це те, на чому мусимо сконцентрувати зусилля. І на цьому тяжкому й довгому шляху до перемоги нам потрібно змінювати себе, суспільство й державу.

Про це у коментарі ” ” сказав доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри політології та державного управління ЧНУ імені Юрія Федьковича Анатолій Круглашов, пише molbuk.ua

Читайте також: “Буде важко, але Росії не вдасться нас знищити”: експерт із Чернівців – про Україну після перемоги

Зокрема, розмірковуючи над тим, якою буде Україна після перемоги, експерт зазначив:

“Уже тепер багато і виправдано говорять про те, що нам треба розробляти плани відбудови України. Я ж ставлю запитання: відбудови якої України? Повернення до стану 1991-го, 2014 чи навіть 2022-го років? Я сумніваюся, що це – та мета, заради якої гинуть наші хлопці та дівчата. Як суспільство ми зараз проходимо через тяжкий, кривавий і дуже страшний шлях осмислення свого сьогодення і майбутнього.

Повсякденні втрати, хвилювання, страхи, невпевненість у завтрашньому дні є величезним викликом нашого воєнного повсякдення.
Ніхто з нас, навіть у глибокому тилу, не знає, чи прокинеться вранці, яким буде наступний день, які можливі лиха чи випробовування на нас чекають. Але ми повинні усвідомити, що така Україна, якою вона була раніше, – це не та держава, що спроможна належно забезпечити собі гідне місце в мінливому й небезпечному світі.

Осмислення цих завдань і має бути тим поштовхом до формування національного бачення не тільки того, заради чого ми не здаємося, боремося і переможемо, але й того, куди нам рухатися далі, до якого саме майбутнього.

Для кожного поняття перемоги різне. Для когось це означає просто фізично вижити. Хтось, і в тому числі чинний президент, наголошує, що ми повинні повернути свої території до кордонів 1991 року. Я ж замислююся над іншим: гаразд, нарешті ми зможемо вибити ворога з тимчасово окупованих територій. Та чи це означає завершення війни? На жаль, не можу сказати, що так.

Сценарії історичного процесу пишуться надзвичайно цікаво, багатьма авторами й здебільшого непередбачувано. Зрозуміло одне: якщо хочемо вижити і як нація, і як суспільство, ми повинні перемагати й перемогти. Це єдине, що можна стверджувати достатньо категорично.

Ясна річ, що це перспектива не для всіх. Дуже багато наших співвітчизників опинилися за кордоном. Частина з них не планує повертатися. І це теж серйозний виклик. Одним із результатів цієї війни стає не просто демографічна криза, а демографічна катастрофа. Розв’язувати це питання – надзвичайно складне, але й не неухильне завдання для суспільства та влади.

Однозначно, що попереду нас чекають випробування. Інколи вони можуть бути дуже важкими. Перед нами ворог, від якого можна чекати всього. Але сценарій капітуляцій і порозуміння з таким ворогом є не просто нереалістичним, а й безперспективним. Вистояти, перемогти й формувати європейську Україну – це гідна перспектива”, – сказав Анатолій Круглашов.

Як відомо, 24 серпня Україна відзначила свій 32-ий День Незалежності. Це вже другий рік поспіль українці зустрічають День Незалежності своєї країни в умовах війни.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.