Новини

Як побороти лінь та апатію: 5 порад, які допоможуть встати з дивана

Лінь, безумовно – двигун прогресу і сестра таланту. Але іноді вона не рухає нічим, а ми просто не в силах виконувати звичайну роботу, навіть нехай це будуть і найважливіші справи. Та й хочеться не особливо.

Що з цим робити і як побороти лінь і почати діяти – розповідаємо в матеріалі.

Як побороти свою лінь – 5 порад

Знайдіть причину ліні
Перший крок до успіху – правильний діагноз. Потрібно зрозуміти, чому раптом стало нічого не хотітися. Одна з найпопулярніших причин – звичайна фізична втома. Є також імовірність, що сталися якісь неприємні події, стався стрес або ви просто втомилися емоційно.

Є, звісно, і глибші причини емоційного вигорання: наприклад, складний період у стосунках, застаріла психологічна травма – з цим самим буває важко впоратися, тож краще йти до фахівця.

Почніть щось робити
Якщо виявили причину ліні – її потрібно усунути. Наприклад, якщо сильно втомилися – то потрібно взяти відпустку або вихідні, набридла монотонна робота – беріться за новий цікавий проєкт. Зіпсувалися стосунки в сім’ї – говоріть про це з партнером і шукайте компроміс, який влаштовуватиме вас. Зрештою, сходіть до перукарні – просто запустіть процес змін у житті.

Змінюйте звичний хід речей
Підіть ще далі – почніть робити звичні справи по-іншому. Наприклад, ходити на роботу чи додому іншою дорогою, спробуйте пити каву замість чаю або навпаки. Один зі способів, як побороти лінь і прокрастинацію на роботі, – приходьте до офісу раніше і намагайтеся швидше закінчити роботу, щоб увечері зайнятися чимось цікавим. У вас буде мотивація плюс нові люди і події допоможуть вийти з рутини і здригнутися.

Робіть те, що приносить задоволення
Постарайтеся згадати, що ви шалено любите. Якщо це шопінг – вирушайте по магазинах, якщо риболовля – знайдіть можливість на неї сходити. Навіть прості радощі, як то, прогулянка в парку, улюблена книжка або морозиво здатні повернути смак життя. Піднімайте самі собі настрій щоразу, коли відчуваєте, що починаєте “в’янути”.

Є ще одна хороша практика: слід завести “Щоденник подяки” і щодня записувати в нього 5 речей, за які ви себе можете похвалити. Це може бути будь-що – головне, щоб ви їх зробили і похвалили себе. Таким чином з’являється мотивація робити навіть те, що не дуже хочеться, і більше оптимізму та барв у житті.

Складайте списки
В одному з американських фільмів “Я не знаю, як вона робить це” головна героїня, кар’єристка і мама двох дітей, яку грає Сара Джессіка Паркер, постійно складала собі списки – щоб нічого не забути й не упустити. Дуже хороша звичка.

Не звалюйте на себе багато справ одразу – зосередьтеся лише на найнеобхідніших, тих, які ви можете розв’язати в цей момент. Для цього пишіть списки і виписуйте всі завдання за їхньою пріоритетністю. Робіть усе поступово, а в перервах займіться якимись приємними дрібницями.

Якщо розібратися самому у своїй апатії та ліні не виходить – не бійтеся піти до психолога. Час, коли ходити до такого лікаря вважалося чимось дивним, минув. Нині свій психолог є мало не в кожної публічної людини. Тому, якщо не розумієте, як побороти в собі лінь, і вона з’явилася не від утоми, а через психологічні проблеми, – то тут потрібно йти до фахівця. Він виключить захворювання, допоможе з’ясувати природу такого стану і вибратися з нього.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.