Новини

Атака по Хмельниччині: РФ пошкодила будівлі Меджибізької фортеці – фото

Внаслідок атаки РФ безпілотниками по Хмельниччині 19 серпня пошкоджень зазнав Державний історико-культурний заповідник “Меджибіж”.

Про це розповів директор заповідника Олег Погорілець, передає Укрінформ.

За його словами, вибухова хвиля пошкодила кілька будівель Меджибізької фортеці, яка є пам’яткою архітектури 16 століття і внесена до Державного реєстру національного культурного надбання. Йдеться, зокрема, про Лицарську вежу 15 століття, Свято-Михайлівська церкву 1586 року та місцевий музей Голодомору.

“Приблизно о 03:20 19 серпня вибухова хвиля пошкодила вікна, були вибиті замки, повідчинялися двері… пошкоджень зазнав дах на найвищій Лицарській вежі висотою 37 метрів”, – розповідає директор заповідника.

Внаслідок ворожої атаки найбільше постраждав заповідник.

“Зірвані кріплення і, зрозуміло, є тепер небезпека, що ці листи вітром під час бурі можуть взагалі відірватися, створивши небезпеку і для людей, і, зрозуміло, що природні чинники, такі, як дощі, можуть нашкодити самій будівлі”, – розповів директор заповідника.

Науковий співробітник заповідника “Меджибіж” Євген Нагурний каже, що в музеї Голодомору, який розташований в одній із будівель, з’явилася велика тріщина на стіні. А також вибило вікна, пошкодило вітражі й вирвало двері у Свято-Михайлівській церкві 1586 року, розташованій на території фортеці.

“В понеділок, 21 серпня, на території заповідника разом із поліцією працювала спеціальна комісія, яка фіксувала руйнування та оцінювала суму збитків”, – вказано у повідомленні.

Зазначимо, що Меджибізький замок – друга за популярністю фортеця Хмельницької області. Від 2001 року має статус Державного історико-культурного заповідника.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.