Новини

Найпопулярніші забобони, в які досі вірять українці. А вас це стосується?

Прикмети, вірування та забобони – це невіддільна частина не лише українців, а й людської природи загалом. Кожен народ має свої легенди чи перекази, в які важко повірити, неможливо довести, але всі ці небилиці живуть століттями.

В які забобони досі вірять українці – читайте нижче в матеріалі нижче.

Найпопулярніші вірування та їхні значення

Чорна кішка перебігла дорогу – до нещастя

Саме ця прикмета не може похвалитися суто українським корінням, адже вона ще в середині 20 століття в Середньовіччі. Чорну кішку асоціюють з образом відьми, тому тварина й отримала таку негативну репутацію.

До того ж коти є більш особливими, ніж інші домашні тварини, адже живуть в будинку разом із господарями. Подейкують, що чорного кота могли навіть покласти до хворої дитини в люльку, щоб чотирилапий забрав усю нечисть.

Присісти перед дорогою

Напевно ж, вам знайомо, коли перед довгою поїздкою вас просять присісти, щоб дорога була легкою та без пригод. Річ у тім, що поріг будинку завжди був символічним і ніби розділяв світ людей і потойбіччя.

Є також й інше трактування прикмети: задобрення духа, який охороняє будинок – домового. Присідаючи перед від’їздом, людина дає йому зрозуміти, що точно повернеться знову.

Якщо незаміжня – на кут стола не сідай

Дослідники розбігаються в гіпотезах, адже в деяких регіонах це нібито навпаки стимулюватиме заміжжя. Але найчастіше кут знову-таки сприймають як межу між людським і потойбічним світом. Тому порушувати ці межі було заборонено.

До того ж сам стіл теж має символічне значення. Під час поминальних днів на Великдень заведено приходити на могили, ставити стола, накривати його та трошки посидіти. Тому існують заборони сидіти на столі, залишати на ньому щось тощо.

Розсипав сіль – готуйся до сварки

Цій прикметі можна знайти цілком логічне пояснення: сіль була дорогою, тому ставитися до неї потрібно було обережно. А якщо розсипати дорогий і важливий продукт, сварки не уникнути.

Сіль часто також використовували в обрядах. Наприклад, для захисту від темних сил потрібно було розсипати сіль по колу та стати в нього чи намалювати коло білою крейдою.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.