Новини

Підготовка до складної зими триває: у якому стані зараз енергетика

Чимало експертів з ринку енергетики стверджують, що до цієї зими потрібно бути готовими навіть більше, ніж до минулої. Адже відновити повністю усі потужності енергосистеми не вдалося, а це впливатиме на можливість покривати усі потреби населення в опалювальний сезон. Та попри все підготовка до зими триває, а енергетики роблять усе можливе.

Водночас зараз важко відповісти наскільки Україна готова до зими та як проходить підготовка. Все через те, що вся статистика по виробництві, запасах та споживанню енергії – закрита.

Про це сказав експерт із питань енергоефективності Святослав Павлюк, пише 24 Канал.

Тому висновки зараз доволі опосередковані, з вторинних оцінок. Реально сказати зараз скільки є запасів вугілля, або ж у якому стані знаходяться гідроелектростанції України, особливо після підриву на Каховській ГЕС, неможливо.

Втім експерт розповідає, що зараз накопичуються запаси газу у сховищах. Нещодавно ці дані оприлюднили й це близько 12 мільярдів кубометрів. Але Павлюк додає, що такі цифри – трішки тривожний рівень.

“Минулого року загальне споживання газу скоротилося близько на третину, таким чином ми вийшли на самозабезпечення. Відтак спільне видобування державного підприємства “Укргазвидобування”, а також комерційних компаній, склало десь 18 мільярдів кубометрів. Це означає, що у нас було десь таке й споживання”, – додає Святослав Павлюк.

Існує низка ризиків щодо нового опалювального сезону.

“Перший – наявність палива і спроможності потужностей генерувати та передавати енергії. Другий – фінансовий стан підприємств, адже зараз він жахливий. Україна постачає електроенергію на окуповані території, де за неї не сплачують. Це відповідно “лягає” на енергопідприємства боргами. Крім того, чинні тарифи для населення не покривають витрати навіть виробництва, не те що передачі.Третій – обсяги газу, адже торік палили газ у теплоелектростанціях через дефіцит вугілля. Відтак, скільки газу було спалено і яка космічна вартість електроенергії, що генерувалася, невідомо. Я оцінюю підготовку до опалювального сезону доволі тривожно. Підстанції різноманітного вольтажу у нас фактично усі розбиті. Якась частина, звичайно, вже відновлена, але якась – ще досі ні. І таких підстанцій десятки”, – каже Святослав Павлюк.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.