Новини

Складаємо на права без обмежень у спробах. Як змінилися правила практичних іспитів для отримання водійських прав

З першого серпня скасували обмеження на кількість спроб скласти практичний іспит на отримання водійського посвідчення.

Як повідомив начальник регіонального сервісного центру Головного сервісного центру МВС в області Василь Душинський, тепер для складання практичного іспиту майбутньому водію надається необмежена кількість спроб складання протягом двох років з дня видачі свідоцтва про закінчення практичної підготовки, пише molbuk.ua

“Якщо кандидат у водії не склав успішно теоретичний або практичний іспит у сервісному центрі МВС, то наступний такий іспит призначається не раніше, ніж через десять календарних днів. Тобто тепер є більше часу на повторення матеріалу або на додаткові заняття, ‒ зазначив В. Душинський. – Загалом свідоцтво про закінчення теоретичного курсу підготовки водіїв в автошколі чинне один рік. Якщо упродовж цього року майбутній водій не встиг скласти іспит зі знання теорії, він допускається до теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС тільки після повторної теоретичної підготовки”.

Маєте два роки, щоб скласти практичний іспит…

За словами Василя Душинського, якщо людина, яка претендує отримати посвідчення водія, не склала успішно практичний іспит протягом двох років з дня оформлення свідоцтва про закінчення практичної підготовки, то до наступного практичного іспиту в сервісному центрі МВС така особа допускається лише після повторного проходження обох курсів навчання: теоретичного та практичного.

Анна Гоменюк, викладачка Правил дорожнього руху чернівецької автошколи, вважає, що дозвіл складати іспит необмежену кількість разів, позитивно вплине на процес отримання посвідчення водія.

“Для більшості людей складання іспитів є досить стресовою ситуацією. Зараз ця напруга буде меншою, адже є два роки, щоб скласти практичний іспит. Також ця зміна суттєво зменшує потенційний корупційний ризик, після невдалої спроби здачі іспиту є десять днів, щоб взяти додаткові заняття з інструктором і доопрацювати помилки”, ‒ розповідає Анна Гоменюк.

Що залишилося незмінним?

В Україні діє чітке розмежування: є теоретичний і практичний курси підготовки водіїв.

“Спочатку кандидат у водії має успішно засвоїти Правила дорожнього руху і підтвердити знання на теоретичному іспиті в сервісному центрі МВС. Тільки опісля він може розпочинати практичне навчання в автошколі”, ‒ каже В. Душинський.

Самопідготовка до теоретичного іспиту буде дозволена з 29 жовтня 2023 року. Тобто у кандидатів у водії буде вибір: готуватися до теоретичного іспиту самостійно чи ходити до автошколи.

У регіональному сервісному центрі МВС нагадали, що кандидат на отримання посвідчення водія може вивчати теорію та проходити практичне навчання у різних навчальних закладах.

“Можна змінювати навчальні заклади під час підготовки: теоретичний курс можна пройти в одному навчальному закладі, а практичне навчання – в іншій автошколі. Також складати теоретичний та практичний іспити можна у різних сервісних центрах МВС, де зручно”, ‒ додав В. Душинський.

Водночас директор однієї з автошкіл Чернівців Віктор Вороний вважає, що зміни, які почнуть діяти з 29 жовтня 2023 року, мають недоліки.

“Люди зараз відвідують заняття в автошколі, отримують знання, ми бачимо їхні результати. А з жовтня невідомо, як вони будуть самі готуватися. Думаю, якість підготовки суттєво знизиться, але це вже залежить від самих кандидатів. Коли людина відвідує стаціонарне навчання, вона отримує нові знання, викладач може пояснити, що учень не розуміє. Вдома засвоїти матеріал складніше”, ‒ зазначив В. Вороний.

Коли теоретичний іспит не складено

– Теоретичний іспит вважається нескладеним, якщо кандидат у водії припустився більш як двох помилок у відповідях.
– Практичний іспит вважається нескладеним, якщо кандидат у водії:
1. допустив понад три типові помилки;
2. створив ситуацію, що викликала необхідність втручання екзаменатора або інструктора навчального закладу в управління транспортом для запобігання аварійно небезпечній ситуації або ДТП;
3. відмовився виконати вправу практичного іспиту, крім випадків, коли виконання команди екзаменатора може призвести до порушення ПДР або створення аварійно небезпечної ситуації або ДТП.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.