Новини

СБУ оголосила про підозру у держзраді пропагандистові Анатолію Шарію

Служба безпеки оголосила про підозру блогеру і проросійському пропагандисту Анатолію Шарію, який наразі проживає в Іспанії.

Про це інформує пресслужба відомства.

Правоохоронці вважають, що Шарій здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. 

“Є підстави вважати, що Анатолій Шарій діяв на замовлення іноземних структур. Починаючи з 2012 року через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телевізійні канали він сприяв державним та неурядовим структурам РФ у проведенні спеціальних інформаційних операцій”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що пропагандист займався дискредитацією державної політики України, поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на сході країни. Його метою було загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.  

Заяви Шарія активно поширювали російські ЗМІ.

Підозра оголошена за ч1. ст.111 “Державна зрада” і ч.1. ст. 161 “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”.

Перша стаття передбачає позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна, або без такої.

Друга стаття передбачає покарання у вигляді штрафу від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеження волі до 5 років. 

“Наразі тривають слідчі дії, продовжується документування усіх обставин скоєння злочину та встановлюються інші особи, які сприяли, або можуть бути причетними до системної протиправної діяльності Анатолія Шарія”, — розповіли в СБУ.

Також правоохоронці підготували відеоролик з епізодами антиукраїнських висловлювань Шарія.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.