Новини

На Буковині хлопчик тікав із дому понад десять разів: чому діти намагаються втекти від батьків

За сім місяців в області поліцією зафіксовано 138 випадків втечі дітей.

Кореспондентка ” ” поспілкувалася із начальником сектору ювенальної превенції ГУ НП в області Миколою БАСАРАБОМ.

– На сьогодні маємо від початку року 138 випадків за фактом зникнення дитини. Серед них лише 20 відсотків викликів становлять конфлікти у сім’ї. Це ті випадки, коли дитина свідомо тікає. Ще 44 відсотки викликів – це невчасне повернення додому. Наприклад, у дитини може розрядитися телефон, вона не відповідає на дзвінки або не взяла із собою мобільний телефон, а пішла гратися на майданчик, там знайшла іншу компанію, з якою подалася в інший двір. Як наслідок, зв’язок із нею втрачено, тоді батьки звертаються до поліції, – розповідає М.Басараб.

Демонструють свій характер

Частою причиною втечі неповнолітніх є конфлікти із батьками.

– Тоді підлітки, демонструючи характер, тікають із дому. Цим вони хочуть довести, що можуть жити самостійно, без батьків. Це проявляється у розмовах, на кшталт: “Я втечу із дому”. А батьки теж можуть підбурювати: “Йди! Займайся чим хочеш!” Коли ж розуміють, що добу дитини нема, знайти її не можуть, тоді звертаються до поліції.

Ще однією причиною втечі серед підлітків є взаємини з протилежною статтю, особливо тоді, коли батьки не підтримують ці стосунки.
Сигналом про втечу може бути те, що неповнолітні починають збирати гроші та речі, які ховають під ліжко. Нещодавно у нас був випадок, коли 17-річна дівчина разом із мамою виїхала з окупованої території на Буковину. А її хлопець залишився в окупації.

Тоді дівчина трохи заробила і втекла до Білорусі, де й зустрілася зі своїм хлопцем. Вона їхала через Польщу, номер телефону змінила. Зважаючи на те, що нормами дії воєнного стану дозволено перетин кордону особам, яким виповнилося 16 років без дозволу батьків, її через кордон пропустили. Але ми з’ясували місце перебування дівчини. Саме з таких причин батькам дуже важливо знати коло спілкування дітей, контакти друзів та їхніх батьків.

Зі 138 випадків зникнення дітей, у 77 випадках зникали підлітки до 14 років. Микола Басараб радить, як помітити, що дитина готується до втечі.

– Є випадки коли це можна зауважити, а є, коли ні. До прикладу те, що у дитини сів телефон, мати не завжди може передбачити, або ж коли дитина має певні проблеми із психічним здоров’ям. Такі ситуації складно передбачити. Якщо ж назріває конфлікт, під час якого підліток погрожує втечею, то можна передбачити такі ситуації.

Тоді батькам потрібно вжити заходів. Дуже важливо з’ясувати причини конфлікту і намагатися його залагодити. Якщо ж у батьків не виходить самостійно знайти компроміс, то раджу звернутися до психологів. Нещодавно у нас був такий випадок, коли дівчинка 15 років з порушенням аутичного спектра пішла з дому. Її бабуся, яка є опікуном, звернулася із заявою до поліції. Знаючи про те, що дитина має певні особливості у поведінці, ми максимально поширили інформацію про неї. Дівчинку оперативно розшукали, вона стояла по коліна у воді в одній із водойм. Свої дії дитина пояснити не могла, – ділиться М. Басараб.

Також Микола Басараб розповів, що серед дітей є так звані бунтівники, які регулярно тікають із дому.

– У Дністровському районі є хлопчик, який мешкає з батьком та мачухою. Він має постійне бажання “мандрувати” не тільки нашою областю, а й за кордон: уже понад 10 разів тікав із дому. Знає, що його будуть шукати поліцейські, телефон спеціально не бере, щоби ми не могли виявити його. У сумку складає окремі речі, щоби ми не могли знайти його за прикметами, і тікає. Часом ми знаходили його на території інших областей, часом в інших районах області, а востаннє знайшли хлопця у Молдові. Він якось перетнув український кордон, але все ж його зупинили прикордонники Молдови, – пригадує М. Басараб.

Увага!

Якщо ваша дитина зникла, не зволікайте, а негайно телефонуйте на спецлінію “102”. У таких випадках кожна хвилина важлива.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.