Новини

Знижує ризик інсульту та раку: ось який овоч потрібно часто їсти

Соковиті томати можна їсти сирими або приготувати у різноманітних комбінаціях. Помідори не лише смакують, але й містять ряд корисних переваг для здоров’я.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому у National Library of Medicine.

Чим корисні помідори

Помідори містять не тільки вітаміни й мінерали, а ще й надзвичайно важливий каротиноїд з антиоксидантними властивостями під назвою лікопен. Такий пігмент надає помідорам характерного червоного або рожевого кольору.

Чим інтенсивніше забарвлення, то більше лікопену міститься в овочі. Важливо, що лікопен дуже добре впливає на організм людини.

До основних переваг вчені віднесли:
– зміцнює імунну систему
– знижує холестерин
– бореться з вільними радикалами
– знижує ризик інсульту
– покращує згортання крові
– знижує ризик атеросклерозу

За словами науковців, найбільше лікопену міститься в помідорах, які піддалися термічній обробці. У сирому овочі містить приблизно 515 мікрограмів лікопену. Дві столові ложки томатної пасти містять 13,8 тис. мікрограмів лікопіну.

Як помідори знижують ризик раку

Згідно з дослідженням, лікопен здатний запобігти раку підшлункової залози. Зокрема, ті люди, в раціоні яких багато помідорів, на 31% знижуть ймовірність виникнення раку.

Шкода помідорів

Шкода помідорів обумовлений індивідуальною непереносимістю – алергією. Для таких категорій осіб помідори строго протипоказані:
– хворі на артрит
– люди, які страждають від хвороб нирок і подагри
– люди, які страждають від гастриту, виразкової хвороби шлунка, панкреатиту

Небажано вживати помідори, якщо ви страждаєте від печії. Щавлева кислота, яка міститься в помідорах може бути протипоказана людям, які страждають від деяких захворювань.

Вибирайте сорти, що мають найменший вміст натрію. Переважно більшість сортів томатів містять дуже багато натрію. Навіть томатний суп містить натрій – одна чашка має від 700 мг до 1260 мг натрію.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.