Новини

Замість мобілізації – корисні роботи: нардеп із Буковини “генерує” законодавчі ідеї

Нардеп від Слуги народу Мазурашу Георгій новим законопроєктом № 9566 пропонує дозволити чоловікам письмово відмовитись від мобілізації, натомість їх могли б залучати до виконання роботи, на підприємствах або суспільно-корисних робіт.

Хто може відмовитися від мобілізації

Відповідно до змін, військовозобов’язаним дадуть право відмовитись від мобілізації з релігійних або особистих переконань. Для цього буде достатньо подати письмову заяву до ТЦК. Таке передбачається зміною до пункту 5 статті 22 закону України про мобілізаційну підготовку і мобілізацію.

Зокрема, пропонується змусити військовозобов’язаних письмово підтверджувати готовність іти на фронт або писати письмову відмову. Цю відмову можна написати на основі двох підстав:

релігійних переконань;
особистих переконань;

Куди направляють після відмови від мобілізації

Військовозобов’язані громадяни, які з релігійних або особистих переконань письмово відмовляються від мобілізації у військові підрозділи для захисту Вітчизни зі зброєю в руках, але підтверджують готовність бути залученими до виконання робіт відповідно до абзацу другого частини п’ятої статті 22 також отримують відстрочку на цій підставі. Відповідні зміни пропонують внести в статтю 23 Закону.

Такі військовозобов’язані можуть бути мобілізовані (залучені), відповідно до:

сформованих замовлень від Кабінету Міністрів України, місцевих військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування;
на роботу на підприємства оборонного та інших секторів економіки;
до виконання суспільно корисних робіт (на договірних умовах ― з оплатою праці на рівні не менше розміру мінімальної заробітної плати, затвердженої в Україні станом на день мобілізації громадянина на роботу) за місцем реєстрації (фактичного проживання), або, за письмової згоди громадянина, ― в інших регіонах.

Залучення до соціальних робіт ― кого не можна мобілізувати

Норма щодо залучення не мобілізованих військовозобов’язаних не поширюватиметься на громадян, які офіційно працевлаштовані (не менше, ніж на 0,75 ставки), або здійснюють підприємницьку діяльність і вчасно сплачують передбачені законодавством податки. Таким чином, залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер можуть бути громадяни, які:

перебувають у запасі і не призвані на військову службу;
не залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час мобілізації;

Вони мають бути безробітними, працювати менш як на 0,75 ставки або мати заборгованість чи несплату податків за своєю підприємницькою діяльністю.

Такі зміни пропонують внести до пункту 2 статті 22 закону про Мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Тривалість таких робіт, якщо вони не передбачені іншими законами, в проекті № 9566 не уточнюється.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.