Новини

Митрополит з Буковини сказав, що влада “вигадала війну”. ПЦУ просить в нього пояснити ці слова

Митрополит Чернівецький і Буковинський Православної церкви України (ПЦУ) Данило у зверненні до парафіян заявив, що влада України нібито “вигадує” війну. Водночас речник Київської Митрополії ПЦУ митрополит Євстратій (Зоря) наголосив, що слова митрополита Данила сприйнялися невірно.

Про це повідомляє molbuk.ua з посиланням на слова митрополита Чернівецької і Буковинської Православної церкви України (ПЦУ) Данила та речника Київської Митрополії ПЦУ митрополита Євстратія (Зоря).

Митрополит Чернівецький і Буковинський Православної церкви України (ПЦУ) Данило у зверненні до парафіян заявив, що влада України нібито “вигадує” війну. Відео з’явилося в соціальних мережах 8 серпня. На відеоролику священнослужитель виступає з промовою, стверджуючи, що людям не дозволяють паломництво до святилища.

“Дорогі брати і сестри, дорогі паломники, ми схиляємося перед вами, бо ви долаєте всупереч неможливому. Наша влада “видумує” ту війну, то боїться, щоб московські (ред. – священники) їх не засудили та не дозволяли нам вас зібрати у це святилище, і дати вам богоспасенні роздуми”, – заявив митрополит Данило.

У ПЦУ запевнили, що це категорично суперечить їхній позиції, а митрополит Данило міг помилитися через стилістику мови і вік.

Речник Київської Митрополії ПЦУ митрополит Євстратій (Зоря) у своєму дописі у Facebook заявив, що митрополит Данило у своїй промові мав на увазі офіційно встановлену заборону проводити масові паломництва, що була запроваджена через війну.

“Але ця заборона на практиці не виконується всюди однаково: коли йдеться про заходи, які організовує Московський патріархат, то їх проводять фактично без заборони. Можна навести приклади походів на Почаїв. Це, як можна зрозуміти з промови, і обурює митрополита Данила. Водночас цілком очевидно, що він абсолютно некоректно вжив словосполучення “вигадана війна” і тому має розʼяснити, що він зробив це помилково. Можливо, це сталося через його стилістику мови і вік (74 роки)”, – пояснив митрополит.

Митрополит Євстратій зауважив, що позиція Православної Церкви України щодо війни, розвʼязаної Росією, – “ясна, однозначна і багато разів засвідчена в документах і заявах як соборних органів Церкви, так і особисто Предстоятеля ПЦУ Митрополита Епіфанія”. Тому означення “вигадана війна” категорично суперечить позиції ПЦУ і не може в жодному разі трактуватися не лише як офіційна думка Церкви, але і як думка на рівні окремих її представників.

Зі свого боку вважаю, що з огляду на чутливість теми, широкий резонанс і негативне враження від вживання таких слів, владика Данило мав би дати розʼяснення і перепросити за хибно сформульовану думку”, – зазначив митрополит.

Довідка

Митрополит Чернівецький і Буковинський ПЦУ Данило (Михайло Ковальчук) родом з Івано-Франківщини.

У 1963 році закінчив восьмирічну школу, працював у колгоспі, Калуському ремонтно-дорожному відділі Брошнівського деревообробного комбінату.

1972 року закінчив Московську Духовну Семінарію.

21 вересня 1973 року рукоположений в сан священника. До 1990 року служив в Івано-Франківській єпархії.

28 січня 1990 року одним з перших прийняв сан єпископа в Українській Автокефальній Православній Церкві.

З 16 грудня 1992 року – єпископ Чернівецький і Буковинський Української Православної Церкви Ки­ївського Патріархату.

20 вересня 1994 року піднесений до сану митрополита.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.