Новини

Запланували ремонт? Скільки зараз коштує таке “задоволення”

За останній рік в Україні збільшилась потреба у ремонті житла. Це можна пояснити тим, що багато будівель зазнали пошкоджень через російські атаки. Також потреба у ремонті та облаштуванні оселі пов’язана з вимушеним переселенням багатьох українців.

OLX зазначають, що кількість оголошень на їхньому сайті зросла на всі категорії товарів для ремонту та облаштування домівки, пише РБК-Україна.

Компанія проаналізувала, як змінився попит і пропозиція на найпопулярніші товари для ремонту та яка їхня вартість зараз.

Що продають українці

Найбільше за останній рік зросла кількість оголошень з продажу плитки для підлоги – за рік таких оголошень стало на 67% більше. Також частіше стали пропонувати ламінат, плінтуси та плитку.

Українці активніше продають меблі – кількість пропозицій письмових столів і диванів зросла найбільше у порівнянні з 2022 роком. При цьому спальні місця є ще й лідерами за кількістю оголошень – 26 тис. оголошень з продажу диванів і 17,5 тис. ліжок.

Що купують зараз українці

Якщо пропозиція на товари для ремонту та меблі зросла в порівнянні з минулим роком, то попит на ті ж товари суттєво знизився у більшості категорій. Наприклад, кількість відгуків на оголошення про продаж фарби впала на 46%. Люди менше купують ліжка, шафи та стільці – попит на останні знизився майже на чверть.

Натомість зріс попит на плитку для підлоги – нею цікавляться вдвічі частіше ніж минулого року.

При цьому в багатьох категоріях попит значно перевищує пропозицію. Наприклад, на 5 тис. оголошень про продаж міжкімнатних дверей зафіксовано майже втричі більше відгуків.

Скільки коштують найзатребуваніші товари для ремонту:
шпалери: середня вартість 540 грн
плінтус: середня вартість 330 грн за м
ламінат: середня вартість 1024 грн за кв. м
плитка для підлоги: середня вартість 670 грн за кв. м
міжкімнатні двері: середня вартість 3 195 грн
освітлення (люстра, бра): середня вартість 2 017 грн
диван: середня вартість 11 736 грн
ліжко: середня вартість 7 272 грн
столи письмовий та обідній: середня вартість 2 641 грн та 9 111 грн, відповідно
шафа: середня вартість 5 911 грн
душова кабіна: середня вартість 8 312 грн
умивальник: середня вартість 2 224 грн
ванна: середня вартість 6 223 гривні

Попит на будівельні роботи та дизайн інтер’єрів

В Україні зріс інтерес до внутрішніх ремонтних робіт та послуг дизайнера. Кількість відгуків на ці послуги збільшилась на 45% і 26% відповідно. Таке зростання може бути обумовлено необхідністю купувати нове житло чи ремонтувати пошкоджене внаслідок воєнних дій.

Водночас майстри стали менше пропонувати свої послуги. Кількість оголошень про ремонтні послуги впала більш ніж утричі. Ймовірно, це пов’язано із завантаженістю майстрів. А ще – чимало людей, які пропонували такі послуги раніше, могли виїхати за кордон.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.