Новини

У мережі випливло фото діаспори в США з історичною картою України

Українцям показали чорно-білий знімок діаспори земляків у Сан-Дієго (США) із унікальною історичною картою України, якій понад сто років.

На ній не тільки нині тимчасово окупований Росією Крим, а й Кубань і частина Білорусі позначені як українські землі. Фото опублікували в Telegram-каналі UkrDiaspora.

“Українці Сан-Дієґо, штат Каліфорнія. В цьому місті навіть є Дім України в міському парку”, – підписали знімок у мережі.

У коментарях під ним користувачі поцікавилися, яким роком датовано фото, оскільки “карта України більша, ніж є зараз”. Інші ж нагадали, що свого часу землі сучасної Кубані були українськими, і “там досі є українська мова”.

Карта на знімку, очевидно, намальована, але схожа на ту, яку показали на Паризькій мирній конференції у 1919 році, де підбивалися підсумки Першої світової війни і за результатами якої розпалися одразу кілька імперій – Російська, Османська та Австро-Угорська.

“Тоді в Парижі українців вважали досить екзотичними – це був певний сюрприз. Українці ж розраховували на те, що оскільки конференція проголосила своєю метою новий справедливий світ, то в ньому знайдеться місце для українського народу. Українці хотіли, щоб вона вирішила українське національне питання, і покладалися на це, адже не відчували себе переможеними”, – розповідав історик Максим Морозов.

Як відомо, з кінця XVIII століття територію Кубані було заселено запорізькими козаками. За переписом 1897 року 47,4% населення Кубанської області (яка мітила не лише етнічно українські території) визнавало своєю рідною мовою українську. А подекуди цей показник сягав 75%. За переписом 1926 року українцями себе назвали 62% населення Кубані, пише “Радіо Свобода”.

“Водночас сучасна російська доктрина проголошує Кубань невід’ємною історичною частиною Росії, місцеве козацтво називає “російським”, а кубанську українську мову – “балачкою”, “южным диалектом русского языка”. І сучасне населення Кубані у своїй більшості свято у цьому переконане”, – йдеться у матеріалі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.