Новини

Церковне свято 1 серпня: чому цього дня у жодному разі не можна пити

1 серпня в церкві вшановують преподобну Макрину. У народному календарі – Макринин день.

Ким була свята, які традиції цього дня і які заборони не можна порушувати на церковне свято.

1 серпня 2023 – яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем
Макрина народилася 324 року в Каппадокії в знатній родині. Вона була старшою сестрою святих – архієпископа і богослова Василя Великого та богослова і єпископа Нісси Григорія Ніського.

Виховувала дівчинку мати – їй напередодні народження наснився янгол і велів назвати доньку Теклою, на честь первомучениці Фекли. Так і зробили, але вдома все одно звали Феклу Макриною – на честь бабусі.

Макрина з юних років була вихована й освічена, вивчала Святе Письмо, відвідувала церковні служби, читала молитви. Її наречений помер до весілля, тому Макрина вирішила присвятити себе Богу. Вона займалася вихованням дев’ятьох молодших братів і сестер. Коли діти виросли, батько помер, то Макрина разом із матір’ю пішли в дівочий монастир, де прийняли чернечий постриг.

Незабаром свята діва Макрина стала керувати обителлю. За заслуги Бог наділив її даром чудотворення. Наприклад, за її молитвами в обителі в голодні роки з’являлася пшениця, також вона вміла виганяти бісів і пророкувала. Свята Макрина померла 380 року.

Святу згадують 1 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) вшановувати її будуть 19 липня.

1 серпня – що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька заборон:

не можна сваритися і з’ясовувати стосунки, лихословити і ображати будь-кого – як і в інше церковне свято, це вважається гріхом;
не можна відмовляти в допомозі – все добро обов’язково повернеться;
категорично заборонено вживати алкоголь – його наливає нечистий і можна “заробити” згубну звичку.
Також за народними повір’ями цього дня краще не квасити капусту і не солити огірки – такими соліннями є ризик отруїтися, і не слід іти на риболовлю – кльову не буде.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.